Ukrajina: Oslobođeno 108 žena, uglavnom vojnika u razmjeni zarobljenika sa Rusijom

Invazija Rusije na Ukrajinu - 236. dan

40222 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2022. 21:32h
Završeno
21:30h

Ruske i bjeloruske trupe "počele su da se raspoređuju i da izvode zadatke radi oružane odbrane" Bjelorusije, rekao je ministar odbrane te zemlje Viktor Krenin, a javila je danas njena državna agencija Belta.

"Danas na osnovu trenutne situacije postupamo u fazama, sprovodeći individualne mjere usmjerene na proaktivnu pripravnost regionalne grupacije da odovori na potencijalne izazove i prijetnje", rekao je Krenin prilikom sastanka sa osobljem jedne bjeloruske fabrike, prenosi američki CNN.

Prema njegovim riječima, "regionalna grupacija trupa i snaga sama po sebi je kompleksni organizam sa mnogo komponenti", a "to uključuje komandna i kontrolna tijela na raznim nivoima, trupe, snage kao i razborazne sisteme za podršku, kako bjeloruske tako i ruske".

Državni sekretar u Savjetu bezbjednosti Bjelorusije Aleksandar Volfovič rekao je da je regionalna grupacija trupa na teritoriji republike razmještena u nekompletnom sastavu.

"U budućnosti, život će pokazati da li ćemo je rasporediti u punom kapacitetu ili nećemo", rekao je Volfovič.

Šef odsjeka za međunarodnu vojnu saradnju pri bjeloruskom ministarstvu odbrane Valerij Revenko napisao je u tvitu danas da Rusija planira da u Bjelorusiju, u sastav zajedničke vojne grupacije, pošalje oko 9.000 vojnika, 170 tenkova, do 200 oklopnih borbenih vozila i do 100 topova i minobacača sa kalibrom većim od 100 milimetara.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je 10. oktobra da je Bjelorusija odobrila da se na njenoj teritoriji rasporedi zajednička vojna grupacija, s obzirom na "pogoršanje situacije na zapadnim granicama Unije".

20:47h

U novoj razmjeni zatvorenika sa Rusijom oslobođeno je danas 108 žena, uglavnom pripadnica vojske Ukrajine, objavio je danas savjetnik ukrajinskog predsjedništva.

"Nova velika razmjena ratnih zarobljenika obavljena je danas. Razmjena posebno potresna i zaista posebna: oslobodili smo 108 zatvorenih žena", napisao je Andrij Jermak na Telegramu.

Rekao je da se radi o 11 oficira, 85 vojnika i 37 žena evakuisanih iz čeličane Azovstalj u Marijupolju na jugoistoku zemlje koju su ruske snage opkolile početkom sukoba.

Jermak je takođe rekao da su neke od oslobođenih žena držali proruski separatisti na istoku Ukrajine od 2019. godine zbog njihovih "proukrajinskih stavova".

Jedan od vodja proruskih separatista Denis Pušilin potvrdio je da je bila razmjena zatvorenika, navodeći da je Rusija vratila 110 osoba koje su držali Ukrajinci.

On je rekao da su dvije žene, medju onima koje je trebalo da se vrate na kijevsku stranu, odbile da idu u Ukrajinu i riješile da ostanu u Rusiji.

Rusija i Ukrajina sprovele su više razmjena zatvorenika od početka rata krajem februara.

16:53h

Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je u martu prekinula dnevnik na državnoj televiziji noseći transparent protiv rata u Ukrajini, pobjegla je iz Rusije.

Povezani članci

17. Oktobar 2022.

Ovsjanikova pobjegla iz Rusije

14:42h

Oštri zapadni zahtjevi Srbiji da uvede sankcije Rusiji izgleda da su imali efekta, pošto se Beograd sprema na neminovno uvođenje kaznenih mjera Moskvi, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

14:42h

Rusija je prošle nedelje pokrenula niz napada na Ukrajinu, ali neki stručnjaci za bezbednost tvrde da su njihove zalihe stanjene, naročito što se tiče savremenih, preciznih projektila.

12:22h

Tri osobe su poginule u napadu ruskih dronova na stambenu zgradu u ukrajinskoj prijestonici Kijevu u ponedjeljak ujutro, saopštio je zvaničnik u predsjedničkoj kancelariji, prenosi Rojters.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je 19 ljudi spašeno iz stambene zgrade i da se spasavanje nastavlja.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova prijavio je nekoliko smrtnih slučajeva širom zemlje nakon ruskih napada, ali nije naveo precizniji broj mrtvih, navodi Rojters.

10:56h

Jedna žena je poginula u današnjim napadima ruskih dronova na Kijev, a jedna osoba je i dalje zarobljena pod ruševinama, rekao je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko, prenosi Rojters.

"Sve što se dešava (ovdje) je terorizam", rekao je on novinarima nakon što su stambene zgrade pogođene tokom udara bespilotnih letelica, za koje je premijer Denis Šmihal rekao da su takođe pogodili energetski objekat.

10:55h

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je danas sa nacionalne elektroenergetske mreže nakon ruskog granatiranja, zbog čega su se uključili rezervni dizel generatori, saopštila je državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom, prenosi Rojters.

"Ruski teroristi su još jednom granatirali kritične infrastrukturne podstanice na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, što je rezultiralo gašenjem posljednje komunikacione linije 750 kV ZNPP-Dnjeprovska u 03:59“, navodi se u saopštenju.

Ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini, najveću u Evropi, nedugo nakon invazije na Ukrajinu prije skoro osam mjeseci, ali njome upravlja ukrajinsko osoblje.

10:48h

Ruski napadi rano jutros na Kijev i druge ukrajinske gradove "neće slomiti" Ukrajince, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski poslije nekoliko napada dronovima kamikazama.

"Neprijatelj može da napadne naše gradove, ali neće moći da nas slomi", rekao je Zelenski na društvenim mrežama. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su dvije osobe pod ruševinama pogodjene stambene zgrade u blizini centra Kijeva.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Kijev četiri puta gađan iranskim bespilotnim letjelicama koji su oštetili stambenu zgradu. Gađana je i željeznička stanica.

Ukrajinska željeznica potvrdila je da su se napadi dogodili u blizini centralne željezničke stanice.

10:10h

Iran je saopštio da Rusiji nije dao bespilotne letjelice za upotrebu u Ukrajini.

„Objavljene vijesti o tome da Iran obezbjeđuje Rusiji bespilotne letjelice imaju političke ambicije i kruže ih zapadni izvori. Nismo obezbijedili oružje nijednoj strani zemalja u ratu“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani tokom nedjeljne konferencije za novinare.

10:09h

Dodatne sankcije Evropske unije Iranu neće biti ograničene na stavljanje nekih pojedinaca na crnu listu ukoliko se dokaže umiješanost Teherana u ruski rat protiv Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

"Onda se više neće raditi o tome da neki pojedinci budu sankcionisani“, rekao je on novinarima dok je stizao na sastanak sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu, prenosi Rojters.

10:08h

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je danas sa nacionalne elektroenergetske mreže nakon ruskog granatiranja, zbog čega su se uključili rezervni dizel generatori, saopštila je državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom.

„Ruski teroristi su još jednom granatirali kritične infrastrukturne podstanice na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, što je rezultiralo gašenjem posljednje komunikacione linije 750 kV ZNPP-Dnjeprovska u 03:59“, navodi se u saopštenju.

Ruske snage zauzele su fabriku u južnoj Ukrajini, najveću u Evropi, nedugo nakon invazije na Ukrajinu pre skoro osam mjeseci, ali njime upravlja ukrajinsko osoblje.

07:25h

Veliki požar izbio je u energetskom objektu u ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk nakon pogotka projektila preko noći, rekao je lokalni zvaničnik.

„Naše snage protivvazdušne odbrane uništile su tri neprijateljske rakete“, rekao je guverner regiona Valentin Rezničenko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Jedna raketa je pogodila objekat energetske infrastrukture. Postoji veliki požar. Sve službe rade na licu mjesta", prenosi Rojters.

07:23h

Glavni grad Ukrajine- Kijev pogodile su danas bespilotne letjelice kamikaze, napisao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Rusi misle da će im to pomoći“, rekao je Jermak.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri te tvrdnje.

Izmjena: 08:31h

Bonus video: