”Kako ide bregzit?”

Proevropski i ljevičarski političari ne trude se da sakriju zadovoljstvo zbog političke i ekonomske nestabilnosti u Britaniji

16916 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Britanska politička i ekonomska previranja dočekana su sa slabo prikrivenim zadovoljstvom kod proevropskih i ljevičarskih političara u inostranstvu, a pojedini komentatori su povukli paralale sa haotičnom Italijom.

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant juče je predočio nove mjere koje se odnose na poreze i potrošnju, dvije nedjelje ranije od planiranog, u pokušaju da popravi situaciju nakon dramatičnog gubitka povjerenja investitora u vladu premijerke Liz Tras.

”Kako ide bregzit”, objavio je na Tviteru veteranski belgijski političar Gij Verhofštat. “Jedna stvar je sigurna: haos nije počeo 2022 već 2016”, dodao je on govoreći o britanskom referendumu za izlazak iz EU.

Slične primjedbe su iznijeli i španski socijalistički premijer Pedro Sančez koji je kritikovao prvobitne predloge bitanske premijerke o smanjenju poreza. “Neoliberalni put je omanuo u prethodnim finansijskim krizama, izazivajući veliku patnju i ponovo će dovesti do propasti onih koji ga slijede - kao što smo imali priliku da vidimo u Ujedinjenom Kraljevstvu”, kazao je on u španskom parlamentu.

Izvan Evrope, predsjednik SAD Džo Bajden kazao je da je britanski plan o smanjenu stope poreza za one sa najvećim primanjima “greška”. Bajden, demokrata, često kritikuje ekonomsku politiku konzervativaca koja se u SAD povezuje sa bivšim predsjednikom Ronaldom Reganom i republikancima, ističe Rojters.

”Ne slažem se sa idejom smanjenja poreza na ogromno bogatsvo”, kazao je on novinarima u subotu.

Čak je i britanski konzervativni list “Telegraf”, koji je podržao bregzit, priznao u uredničkom komentaru u nedjelju da su ekonomski ciljevi propali. “Britanska transformacija u novu Italiju je skoro završena”, glasio je naslov članka u kojem su povučene brojne paralele između ekonomskog pada dvije zemlje i političke nestabilnosti.

Britanija je u proteklih šest godina imala četiri premijera, što je, kako navodi Rojters, novi trend vlada koje se smjenjuju kao na pokretnoj traci, sličan onome u Rimu.

Bonus video: