"Rusija je oluja, Kina je klimatska promjena"

U Njemačkoj se vodi užarena debata oko kineskog investiranja u luku Hamburg

12545 pregleda 3 komentar(a)
Kineska kompanija “Cisco” želi da kupi udio u luki u Hamburgu, Foto: Rojters
Kineska kompanija “Cisco” želi da kupi udio u luki u Hamburgu, Foto: Rojters

Njemački obavještajni šefovi upozorili je juče da Kina može iskoristiti svoje uloge u ključnoj infrastrukturi kao polugu za ostvarivanje političkih ciljeva u jeku debate u Berlinu oko toga da li treba dozvoliti kineskoj brodskoj kompaniji “Cosco” da investira u luku Hamburg.

Njemački ministar ekonomije iz redova Zelenih želi da spriječi pokušaj kompanije Cosco da kupi udio u jednom od tri terminala u najvažnijoj njemčkoj luci, dok se socijaldemokrate zalažu za to, kazali su za Rojters izvori u vladi.

Ovaj spor odražava širu užarenu debatu u Njemačkoj o tome kako smanjiti zavisnost od Kine, glavnog trgovinskog partnera, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu naglasila opasnosti od oslanjanja na nametljive autoritarne države.

Kina je pozvala Njemačku da ne politizuje ekonomske odnose dvije zemlje i da se ne upušta u protekcionizam “u ime nacionalne bezbjednosti”.

Na parlamentarnom saslušanju koje se dotaklo niza bezbjednosnih tema, šefovi njemačke spoljne i unutrašnje obavještajne službe kazali su da oni ne mogu da iznesu javnu ocjenu o naporima kompanije “Cosco” ali su generalno pozvali na oprez.

”Veoma, veoma kritički gledamo na učešće Kine u kritičnoj infratsrukturi”, kazao je šef spoljne obavještajne službe (BND), Bruno Kal, naglašavajući da luka treba da bude smatrana kritičnom infrastrukturom, stoga bi svaka moguća investicija morala biti pažljivo razmotrena.

Njemačka treba da očekuje da će Kina upotrijebiti tehnologiju, uključujući 5G infrastrukturu, ili ekonomsku pomoć za implementaciju svojih ideja, dodao je on. “U slučaju političkog neslaganja između Kine i Njemačke, ti instrumenti će biti upotrijebljeni”, kazao je on.

Šef unutrašnje njemačke obavještajne službe, Tomas Haldenvang, kazao je da udio u kritičnoj infrastrukturi takođe može otvoriti vrata za sabotaže i uticaj na javno mnjenje.

”Kada razgovaram sa stranim partnerima o Kini, oni uvijek kažu: Rusija je oluja, Kina je klimatska promjena”, kazao je on. “Dakle treba da se pripremimo za tu klimatsku promjenu u narednim godinama”.

Bonus video: