Kamikaza dronovima na civilne mete

Najmanje četiri osobe su stradale, među kojima i jedna trudnica, u napadima u Kijevu za koje Rusija tvrdi da su sprovedeni na vojne mete i energetsku infrastrukturu

18391 pregleda 4 komentar(a)
Stambena zgrada pogođena u ruskom napadu dronom u Kijevu, Foto: Rojters
Stambena zgrada pogođena u ruskom napadu dronom u Kijevu, Foto: Rojters

Rusija je juče tokom jutarnjeg špica napala ukrajinske gradove dronovima, pri čemu su stradale najmanje četiri osobe u stambenoj zgradi u centru Kijeva, i gađala je infrastrukturu širom zemlje u drugom talasu vazdušnih napada ove nedjelje.

Ukrajinski vojnici pucali su u vazduh pokušavajući da obore dronove nakon što su eksplozije uzdrmale centar Kijeva, dok su stanovnici bježali u skloništa.

Među četiri osobe koje su stradale u napadu na stambenu zgradu je i jedna trudnica, kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski je kazao da žrtava ima i u drugim gradovima, ali nije iznio precizne podatke.

Djelovi jednog od dronova kojima je napadnut Kijev
Djelovi jednog od dronova kojima je napadnut Kijev foto: REUTERS

Rojters prenosi da je crni dim izbijao iz prozora stambene zgrade u Kijevu dok su spasioci i vatrogasci pokušavali da ugase plamen. “Nikada se nijesam toliko uplašio... To je ubistvo, čisto ubistvo, nema drugih riječi za to”, kazao je za britansku agenciju Vitali Duševski, 29, koji živi u napadnutoj zgradi.

Njegov cimer, koji se predstavio samo kao Nazar, kazao je da su pokušali da napuste stan, ali su vidjeli da je stepenište “nestalo”.

U blizini, 52-godišnja Elena Mazur, tragala je za njenom majkom koja je uspjela da joj telefonom javi da je zatrpana ispod ruševina. “Ne javlja se na telefon”, kazala je Mazur za Rojters, nadajući se da je pronađena i odvedena u bolnicu.

Ukrajina je saopštila da su napadi sprovedeni “samoubilačkim dronovima” iranske proizvodnje, koji lete do mete i detoniraju. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je sprovelo “masovni” napad na vojne mete i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine koristeći oružje visoke preciznosti.

”Terorizam mora izgubiti i izgubiće, a Ukrajina će prevagnuti”, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski. “I ona će izvesti pred lice pravde svakog ruskog teroristu - od komandanata do vojnika koji su sprovodili kriminalna naređenja”

Rojtersov reporter je vidio djelove jednog kamikaza drona koji je korišten u napadu a na kojem je bilo napisano: “Za Belgorod” - što se očigledno odnosi na ukrajinsko granatiranje ruskog graničnog regiona.

Jučerašnji napad se dogodio nedjelju dana nakon što je Rusija sprovela najveći vazdušni napad na Kijev i druge gradove od početka rata, takođe tokom jutarnjeg špica.

”Ovo je već tradicija: buđenje Ukrajinaca raketama ponedjeljkom”, kazala je za Rojters Ala Vološko, 47-godišnja pravnica koja se sklonila u podrumu njene zgrade.

Stanovnici KIjeva, novinari i policija u skloništu tokom napada
Stanovnici KIjeva, novinari i policija u skloništu tokom napadafoto: REUTERS

Ukrajinska vojska je saopštila da je uništila 37 ruskih dronova od nedjelje veče, ili oko 85 odsto onih koji su upotrijebljeni u napadima.

U napadu dronom pogođen je i pomorski terminal u južnom gradu Mikolajivu u nedjelju veče pri čemu su oštećeni silosi sa sjemenkama suncokreta i zapaljeno je ulje.

Iran je juče ponovio da ne snabdijeva Rusiju dronovima, dok je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak objavio da je “Iran odgovoran za ubistva Ukrajinaca”. “Zemlja koja tlači svoj narod sada daje ru-čudovištima (Rusima) oružje za masovno ubijanje u srcu Evrope”, objavio je Podoljak na Tviteru.

Nekoliko šefova diplomatija EU pozvalo je juče na uvođenje sankcija Iranu zbog isporuke dronova Rusiji.

Ukrajinski policajci pucaju na dron tokom jučerašnjeg napada u Kijevu
Ukrajinski policajci pucaju na dron tokom jučerašnjeg napada u Kijevufoto: REUTERS

Šefovi diplomatije EU dogovorili su juče osnivanje misije za obuku oko 15000 ukrajinskih vojnika počev od sljedećeg mjeseca i odobrili dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od 500 miliona eura.

Bjelorusija, saveznica Rusije, saopštila je juče da će sprovesti vježbe sa bojevom municijom i protivvazdušnim navođenim raketama sa ruskim snagama, prenijela je agencija Interfaks. Bjelorusija je u nedjelju objavila da će oko 9000 ruskih vojnika biti stacionirano na njenoj teritoriji u okviru “regionalnog grupisanja” snaga za zaštitu granica.

Ruski bombarder se srušio na stambenu zgradu

Ruski borbeni avion srušio se juče na stambenu zgradu u južnom ruskom gradu Jejsku, pri čemu je prema riječima tamošnjih zvaničnika stradalo troje osoba..

Jejsk od okupirane ruske teritorije na jugu Ukrajine razdvaja uski dio Azovskog mora. Na snimku objavljenom na vojnom kanalu Zvezda izgleda kao da je došlo do eksplozija u supersoničnom borbenom avionu srednjeg dometa Suhoj Su-34 dok se obrušavao prema stambenoj zgradiu. Ruske agencije su prenijele da su se piloti katapultirali.

Ana Minkova, zamjenica guvernera u lokalnom regionu Krasnodar, objavila je da su tri osobe stradale a da ih je deset primljeno u bolnicu zbog udisanja dima. Međutim, ruska agencija RIA je objavila da je povrijeđena najmanje 21 osoba.

Državna agencija RIA saopštila je da se nesreća dogodila tokom trenažnog leta sa vojnog aerodroma. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su piloti prijavili da se motor zapalio pri polijetanju, a da se gorivo u avionu zapalilo prilikom udara u zgradu.

Ruski državni istražni komitet, koji se bavi teškim zločinima, saopštio je da je otvorio krivični slučaj i poslao istražitelje na lice mjesta.

Bonus video: