Bugarski parlament nije uspio da izabere novog predsjednika

Nijedan od kandidata koje su nominovale dvije najveće političke grupacije, koalicija desnog centra GERB-UDF i reformistička partija Nastavljamo promjene, nije prikupio dovoljnu podršku

3604 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podijeljeni bugarski parlament nije uspio da izabere novog predsjednika danas, čime je nastavljen politički zastoj koji je traje već dvije godine.

Poslanici su se sastali prvi put od bugarskih izbora 2. oktobra, četvrtih u zemlji za manje od dvije godine. Izbor novog predsjednika parlamenta bila je jedina tačka dnevnog reda.

Međutim, nijedan od kandidata koje su nominovale dvije najveće političke grupacije, koalicija desnog centra GERB-UDF i reformistička partija Nastavljamo promjene, nije prikupio dovoljnu podršku.

Bugarski mediji navode da je to prvi put da poslanici nisu izabrali predsjednika tokom prve sjednice novog parlamenta.

Parlament planira da se ponovo sastane sjutra sa istim ciljem.

GERB, na čijem je čelu bivši premijer Bojko Borisov, je na ovomjesečnim izborima dobio najviše glasova dok je na drugom mjestu lista Kirila Petkova Nastavljamo promjene.

Čini se da nijedna partija neće stvoriti stabilnu vladajuću koaliciju sa drugim strankama, što povećava izglede za ponovljene izbore.

Bonus video: