Britanska ministarka za unutrašnju bezbjednost dala ostavku

Brejvermanova se povukla nakon samo šest sedmica na funkciji - zato što je prekršila vladina pravila o bezbjednosti time što je zvanični dokument poslala sa ličnog mejla

2927 pregleda 2 komentar(a)
Brejverman, Foto: Reuters
Brejverman, Foto: Reuters

Britanska državna sekretarka za unutrašnju bezbjednost Suela Brejverman podnijela je danas ostavku prilikom razgovora licem u lice sa premijerkom Liz Tras, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Brejvermanova se povukla nakon samo šest sedmica na funkciji - zato što je prekršila vladina pravila o bezbjednosti time što je zvanični dokument poslala sa ličnog mejla.

U pismenom obrazloženju ostavke, ona je navela da se vlada mora oslanjati na ljude koji "prihvataju odgovornost za sopstvene greške".

Prema njenim riječima, "kad se pravimo da nismo pravili greške i kad se nadamo da će se stvari same od sebe riješiti nekom magijom - to nije ozbiljna politika."

U svom pismu Suela Brejverman je izrazila "zabrinutost u pogledu pravca" u kojem ide nova britanska vlada sa premijerkom Tras na čelu.

"Ne samo što smo prekršili ključna obećanja koja smo dali našim glasačima, već i imam ozbiljnih bojazni u pogledu posvećenosti ove vlade onom što je proklamovala, a to je smanjenje ukupnog broja migranata i zaustavljanje ilegalne migracije - naročito onih opasnih, prekomorskih u malim brodovima", navela je Brejverman.

Ova sada bivša ministarka bila je vatreni zagovornik Bregzita i bila je čvrsto na desnom krilu britanske Konzervativne partije.

U međuvremenu, britanska premijerka je iz vlade dobila informaciju da je Brejvermanova prekršila pravila ne samo slanjem zvaničnog dokumenta sa privatnog mejla već i dostavljanjem dokumenta licu koje nije ovlašćeno da ga primi.

Njen nasljednik na funkciji biće Grant Šaps.

Odlaskom Brejvremanove, ionako uzdrmana vlada Liz Tras zapada u još veće probleme.

Bonus video: