Meloni: Nova vlada Italije biće pro-NATO i proevropska

"U jednom sam bila, jesam i uvijek ću biti jasna. Namjeravam da vodim vladu sa jasnom i nedvosmislenom spoljnopolitičkom linijom. Svako ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem ne može biti dio vlade", rekla je Meloni

11661 pregleda 4 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: Reuters
Đorđa Meloni, Foto: Reuters

Đorđa Meloni, koja bi trebala da postane sledeća premijerka Italije, bacila je danas svojim desničarskim partnerima rukavicu u lice, rekavši da će njena nova vlada u potpunosti podržavati NATO i u cijelosti biti dio Evrope.

Njena izjava je uslijedila nakon što je njen konzervativni saveznik Silvio Berluskoni ponovio svoje simpatije prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je pokrenuo rat.

U oštro sročenoj deklaraciji, prenosi agencija Rojters, Meloni je rekla da bilo koja stranka koja se ne slaže sa njenom spoljnopolitičkom linijom ne bi trebalo da se pridruži vladi, koja bi trebalo da stupi na dužnost sledeće sedmice.

"Italija sa nama u vladi nikada neće biti slaba karika na Zapadu", rekla je ona.

Meloni čvrsto brani Ukrajinu otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru i podržava sankcije Zapada Moskvi.

"U jednom sam bila, jesam i uvijek ću biti jasna. Namjeravam da vodim vladu sa jasnom i nedvosmislenom spoljnopolitičkom linijom. Svako ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem ne može biti dio vlade", rekla je Meloni.

Berluskoni je dugogodišnji Putinov prijatelj i u prvom audio fajlu koji je procurio u utorak, otkrio je parlamentarcima iz svoje stranke Forca Italia da je ponovo u kontaktu sa ruskim predsjednikom i da je razmijenio "ljupka pisma" i poklone.

U drugom dosijeu, koji je danas objavila novinska agencija LaPres, Berluskoni je rekao da je Ukrajina potopila mirovni sporazum iz 2014. koji je bio osmišljen da okonča separatistički rat u regionima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Ponavljajući Putinove optužbe koje je Ukrajina demantovala, Berluskoni je rekao da je Zelenski mnogo pogoršao situaciju kada je došao na vlast 2019.

Berluskoni je takođe ponovio tvrdnju da je Putin popustio pred unutrašnjim pritiskom i samo napao Ukrajinu da bi uspostavio novu vladu "od pristojnih ljudi zdravog razuma".

Nakon što je objavljen prvi snimak, Forca Italia je saopštila da je Berluskonijevo viđenje rata "u skladu sa stavom Evrope i Sjedinjenih Država".

Međutim, protivnici optužili Berluskonija da podriva kredibilitet Meloni.

"Berluskonijevi komentari su veoma ozbiljni i nekompatibilni sa italijanskim i evropskim stavovima", rekao je Enriko Leta, lider Demokratske partije lijevog centra.

Bonus video: