Berluskoni otežava posao novoj vladi

Stavovi bivšeg premijera prema ratu i privrženost Putinu su posebno škakljivi imajući u vidu da se uveliko očekuje da visoki funkcioner njegove stranke postane ministar spoljnih poslova

16400 pregleda 3 komentar(a)
Putin i Berluskoni na aerodromu u Rimu 2019., Foto: Rojters
Putin i Berluskoni na aerodromu u Rimu 2019., Foto: Rojters

Proruske izjave bivšeg premijera Silvija Berluskonija vjerovatno će komplikovati napore Đorđe Meloni da uspostavi međunarodni kredibilitet za vladu koju će predvoditi, smatraju analitičari.

Berluskoni je dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ove nedjelje je ponovo pokazao naklonost prema njemu, optužujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je izazvao rat.

Berluskonijevi stavovi prema ratu i privrženost Putinu su posebno škakljivi imajući u vidu da se uveliko očekuje da visoki funkcioner njegove strane Forca Italija, Antonio Tajani, postane ministar spoljnih poslova u vladi na čelu sa Melonijevom, piše Rojters.

Natali Toči, direktorka italijanskog Instituta za međunarodne poslove (IAI), kazala je da su Berluskonijevi komentari o Putinu udarac za Melonijevu, koja se već suočava sa međunarodnim skepticizmom dok se priprema da fomira najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata.

To što ne može da donosi odluke, Berluskoni doživljava kao ličnu uvredu, smatra Osvaldo Napoli, bivši fukcioner stranke Forca Italija

"Vlada počinje uzbrdicom, a ovaj problem je učinio uspon još strmijim. Ali to ne znači da se ne može stići na vrh planine," izjavila je Toči za Rojters.

Salvini, Berluskoni i Melonijeva tokom predizborne kampanje
Salvini, Berluskoni i Melonijeva tokom predizborne kampanjefoto: Reuters

Đorđa Meloni, liderka nacionalističke stranke Braća Italije, snažno brani Ukrajinu otkad je Rusija pokrenula invaziju u februaru i podržala je sankcija Zapada protiv Moskve. Njena stranka vuče korijene od neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) i u prošlosti je izražavala evroskeptične stavove. Melonijeva je postepeno zauzimala proevropski pristup i tokom predizborne kampanje je obećala punu podršku NATO-u, nastojeći da stekne povjerenje međunarodnih partnera.

Berluskoni trenutno pregovara o ključnim mjestima u vladi sa Melonijevom i desničarskom strankom Liga, čiji je lider Mateo Salvini u prošlosti izrazio divljenje prema Putinu.

Sporenje oko mjesta u kabinetu je izazvalo tenzije između 86-godišnjeg Berluskonija i Melonijeve, a neki političati vjeruju da on sputava novu vladu, koja bi trebalo da bude postavljena sljedeće nedjelje, iz razloga što je Forca Italija manji partner.

"To što ne može da donosi odluke, Berluskoni doživljava kao ličnu uvredu," rekao je Rojtersu Osvaldo Napoli, dugogodišnji poslanik Forca Italije koji je napustio stranku prošle godine.

Silvio
foto: Reuters

Berluskonijevi proruski komentari izneseni su pred desetinama poslanika Forca Italije i Napoli vjeruje da je rizik od curenja informacija do novinara očigledno visok.

U srijedu, nakon što je procurio drugi audio snimak sa Berluskonijevim komentarima, Melonijeva je poručila da će novi kabinet biti naklonjen NATO-u i u potpunosti dio Evrope te da bilo koja stranka koja se ne slaže sa tim stavom ne bi trebalo da uđe u vladu.

Neki analitičari vjeruju da ne postoji jasna strategija iza Berluskonijvih komentara i da bi se oni mogli vratiti kao bumerang i čak ugroziti Tajanijeve šanse da postane ministar spoljnih poslova.

Đovani Orsina, profesor političkih nauka na rimskom Luiss univerzitetu, rekao je da je Berluskoni uništio sopstveni argument da Forca Italija može doprinijeti uspostavljanju ravnoteže u vladi.

"Teško je zamisliti da je to racionalno jer će Berluskoni i njegova stranka prvi pretrpjeti štetu ... Pitam se da li se podmetanje požara u sopstvenoj kući da bi zapalio susjedne kuće može smatrati racionalnom metodom," rekao je za Rojters.

Dragi juče u Briselu
Dragi juče u Briselufoto: Reuters

Berluskonijevo odbijanje da okrivi Putina za rat izazvalo je zabrinutost da bi nova vlada mogla oslabiti odlučnost Zapada u odnosima prema Moskvi. Odlazeći premijer Mario Dragi je juče u obraćanju diplomatama u Briselu rekao da su članstvo u EU I NATO-u temelj spoljne politike Italije.

Melonijeva je u srijedu naglasila da neće dozvoliti da Italija bude slaba karika na Zapadu, a Tajani je nastojao da umiri saveznike desnog centra u EU povodom spoljnopolitičkog stava svoje stranke.

"U Briselu sam da bih još jednom potvrdio da su Forca Italija, njen lider Silvio Berluskoni i ja za NATO, za transatlantske odnose, za Evropu i protiv neprihvatljive invazije Rusije na Ukrajinu," napisao je na Tviteru.

Bonus video: