Preminuo osnivač i vlasnik Red Bula

"Bio je i osnivač i vlasnik Red Bul Rejsinga, Formula 1 tima sa sjedištem u Milton Kinsu u Velikoj Britaniji. Kada je u pitanju sport preuzeo je fudbalski klub SV Austrija Salcburg, danas poznat kao Red Bul Salcburg i tim koji je učesnik Lige šampiona

12009 pregleda 14 komentar(a)
Matešic, Foto: Reuters
Matešic, Foto: Reuters

Ditrih Matešic, austrijski milijarder, osnivač i vlasnik korporacijskog giganta Red Bula, preminuo je sinoć u 78. godini nakon teške bolesti.

Njegovu smrt potvrdio je vodeći tim šampionata Formule 1 Red Bul.

Preduzetnik rodom iz Štajerske izgradio je globalnu imperiju oko energetskog pića Red Bull i smatran je najbogatijim čovjekom u Austriji. Matešicovo bogatstvo se procjenjivalo na oko 25 milijardi eura, što ga stavljalo na 51. mjesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu.

Milijarder koji je sam stvorio bogatstvo smatran je marketinškim genijem, piše Rojters.

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu za svjetsku trgovinu u Beču, sedamdesetih je radio kao marketinški stručnjak za različite kompanije.

Na službenim putovanjima kroz Aziju upoznao je tržište energetskih i stimulativnih pića. U to vrijeme ova pića su još bila potpuno nepoznata u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, da bi 1983. dobio dozvolu za takvo piće u Aziji.

Godinu kasnije, zajedno sa tajlandskom preduzetničkom porodicom Jovidija, osnovao je Red Bull GmbH, u kojem je imao 49 odsto udjela.

Nakon modifikacije recepture tajlandskog energetskog pića i razvoja marketinškog koncepta Red Bull na tržište uveden 1987.

Gazirano, slatko piće, čiji je ukus sličan ukusu gumenih bombona, globalno je postalo tržišni lider nakon teškog ulaska na tržište.

Ta grupa je ostvarila promet od 7,8 milijardi eura u 2021. i prodala je 9,8 milijardi Red Bul limenki širom svijeta.

Kompanija iz mjesta Fušl am Ze kod Salcburga poznata je i po kreativnom oglašavanju sa svjetski poznatim sloganom "Red Bul, daje ti krila".

Važna prekretnica za Matešica bio je ulazak na američko tržište krajem devedesetih.

Matešic je mnogo pažnje posvetio imidžu pića, pa je brend Red Bul povezao sa avanturističkim sportovima kao što su surfovanje, brdski biciklizam i skokovi u vodu.

Matešic je takođe bio osnivač i vlasnik Red Bul Rejsinga, Formula 1 tima sa sjedištem u Milton Kinsu u Velikoj Britaniji. Kada je u pitanju sport preuzeo je fudbalski klub SV Austrija Salcburg, danas poznat kao Red Bul Salcburg i tim koji je učesnik Lige šampiona.

O Matešicevom privatnom životu se malo zna, dodaje Rojters. Bio je stidljiv pred javnošću i rijetko je davao intervjue. Živio je u Salcburgu sa svojom dugogodišnjom djevojkom, a jednom je rekao da je i sam pio 10 do 12 limenki Red Bula dnevno.

Nije jasno sa kakvim posljedicama će se Red Bul imperija suočiti nakon njegove smrti.

Njegov jedini sin Mark, 30, koji je nedavno bio generalni direktor jedne od investicionih kompanija svog oca, smatra se mogućim nasljednikom.

Bonus video: