Zelenski odbacio ruske optužbe o mogućoj upotrebi "prljave bombe"

Ruska invazija na Ukrajinu - 242. dan

62570 pregleda 10 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2022. 00:13h
Završeno
21:01h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je večeras optužbe Moskve da Kijev priprema provokacije koristeći "prljavu bombu", kako je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu to rekao tokom telefonskih razgovora sa kolegama iz nekoliko zemalja.

"Ako Rusija nekog nazove i kaže da Ukrajina nešto sprema, to znači samo jedno - Rusija je sve to već pripremila. Vjerujem da sada svijet mora da reaguje što je oštrije moguće", rekao je Zelenski.

Šojgu je danas imao telefonske razgovore sa ministrima odbrane Turske, Francuske, Velike Britanije i SAD.

Ruski ministar je kolegama preneio zabrinutost "zbog moguće provokacije Ukrajine" i "moguće ukrajinske upotrebe 'prljave' bombe na njenom tlu kako bi Rusija bila okrivljena za taj napad".

Razgovori ruskog ministra sa kolegama iz drugih zemalja dolaze u trenutku kada se Rusija suočava sa velikom ukrajinskom kontra-ofanzivom.

Ruske vlasti su osudile "povećanje ukrajinske paljbe" na nekoliko ruskih pograničnih područja.  

19:26h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je u nedjelju da vjeruje da postoji šansa za mir u Ukrajini, iako je Rusija upozorila da bi sukob tamo mogao eskalirati.

"Postoji izgled za mir, doći će do njega u jednom trenutku“, rekao je Makron na konferenciji u Rimu koja je imala za cilj traženje načina za promovisanje mira u svijetu, prenosi Rojters.

Francuska je više puta naglašavala važnost držanja zapadnih diplomatskih kanala ka Moskvi otvorenim otkako su ruske snage napale Ukrajinu 24. februara.

17:10h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je sa kolegama iz tri zemlje.

Osim sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekorniom , čuo se i sa turskim i britanskim kolegama Hulusijem Akarom i Benom Volasom o sukobu u Ukrajini, saopštila je ruska vojska.

Agencija Frans pres ocijenila je da su to neuobičajeni intenzivni razgovori koje je samo u jednom danu imao Šojgu, i to od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski ministar je kolegama iz Francuske, Turske i Velike Britanije prenio zabrinutost "zbog moguće provokacije Ukrajine".

Razgovori ruskog ministra sa kolegama iz drugih zemalja dolaze u trenutku kada se Rusija suočava sa velikom ukrajinskom kontra-ofanzivom. Ruske vlasti su osudile "povećanje ukrajinske paljbe" na nekoliko ruskih pograničnih područja.

Izmjena: 19:21h
14:27h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje nastavile sa napadima na energetsku i vojnu infrastrukturu Ukrajine i tokom posljednja 24 sata.

Rojters dodaje da je Rusija takođe saopštila da je uništila veliko skladište municije u centralnoj Čerkaskoj oblasti u Ukrajini i da je odbila ukrajinsku kontraofanzivu duž linija fronta u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri te tvrdnje.

13:51h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom kako je Moskva zabrinuta da bi Ukrajina mogla da upotrijebi "prljavu bombu".

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Rojtres.

Navodi se da je Šojgu takođe rekao da rat ide ka "daljoj, nekontrolisanoj eskalaciji".

"Prljava bomba" je oružje kod kojeg je oko jezgra klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal.

09:19h

Grupa sedam (G7) najrazvijenih zemalja svijeta osudila je slučajeve otmica rukovodstva u nuklearnoj elektrani Zaporožje, objavio je Rojters.

G7 je pozvao na hitan povratak Ukrajini pune kontrole nad tom nuklearnom elektranom.

09:15h

Prema riječima guvernera Donjecke oblasti Pavla Kirilenka ruske snage su tokom jučerašnjeg dana ubile dva civila i ranile devet u tom dijelu Ukrajine.

"U oslobođenim selima Dibrova i Ozerne pronađena su još četiri civila koje su ruske trupe ubile tokom okupacije", dodao je Kirilenko, a prenosi Kijev Independent.

09:12h

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je danas u Mikolajivskoj (Nikolajevskoj) oblasti oborilo 14 dronova kamikaza iranske proizvodnje "Šahed-136", objavio je Kijev Independent.

"Još dva drona kamikaze uništena su u istočnim i sjevernim regionima Ukrajine", dodaje Kijev Independent.

09:11h

Počeo je 242. dan rata u Ukrajini. Šta se juče dešavalo tokom ruske invazije pročitajte OVDJE

Bonus video: