Priča o „prljavoj bombi” izgovor za eskalaciju

Kijev tvrdi da su optužbe Rusije zapravo znak da planira napad za koji bi kasnije okrivila Ukrajinu, u međuvremenu nastavljena evakuacija stanovništva u Hersonu

8104 pregleda 0 komentar(a)
Evakuacija civila iz Hersona, Foto: Reuters
Evakuacija civila iz Hersona, Foto: Reuters

Zapadne zemlje optužile su juče Rusiju da planira da upotrijebi prijetnju bombom sa nuklearnim materijalom kao uvod za eskalaciju u Ukrajini, dok je Moskva evakuisala civile iz jednog južnog grada očekujući važnu bitku.

Dok ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson, koja je pod ruskom okupacijom, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preko telefona je u nedjelju razgovarao sa zapadnim kolegama kako bi im kazao da Moskva vjeruje da Kijev planira da upotrijebi “prljavu bombu”.

U zajedničkom saopštenju, šefovi diplomatija Francuske, Britanije i SAD kazali su da su odbacili te navode i potvrdili podršku Ukrajini protiv Rusije.

”Naše zemlje su jasno stavile do znanja da odbacujemo ruske očigledno lažne navode da se Ukrajina priprema da upotrijebi “prljavu bombu” na svojoj teritoriji”, kazali su on. “Svijet će prozreti svaki pokušaj da se ovi navodi iskoriste kao izgovor za eskalaciju”.

Civili iz Hersona u autobusu za Krim
Civili iz Hersona u autobusu za Krimfoto: REUTERS

Britanski šef kabineta za odbranu Toni Radakin odbacio je juče ruske navode u razgovoru sa ruskim vojnim šefom Valerijem Gerasimovim. U saopštenju se navodi da su se obje strane složile da je važno zadržati otvorenim kanale za komunikaciju, prenosi Rojters.

Ruska novinska agencija RIA objavila je da je Gerasimov razgovarao i sa šefom američkog generalštaba Markom Majlijem.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da bi cilj napada “prljavom bombom” bio okrilvljanje Rusije za radioaktivnu kontaminaciju, optužujući Moskvu da je detonirala nuklearno oružje nižeg kapaciteta.

”Cilj bi bio okrivljivanje Rusije za upotrebu oružja za masovno uništavanje na bojnom polju u Ukrajini i usljed toga pokretanje snažne antiruske kampanje u svijetu”, navodi se u saopštenju i dodaje da su pripremili svoje snage za rad u uslovima radioaktivnog zagađenja.

Zeleneski
foto: REUTERS

U obraćanju tokom noći, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da su ruske optužbe znak da Moskva planira takav napad i da će okriviti Ukrajinu.

”Kada Rusija pozove i kaže da Ukrajina navodno priprema nešto, to znači samo jednu stvar: Rusija je to već pripremila”, kazao je Zelenski.

Na pitanje o zapadnom skepticizmu prema ruskim optužbama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče kazao: “Njihova nevjerica ne znači da nema prijetnje... prijetnja je očigledna”.

Rusija je, kako podsjeća Rojters, naredila civilima da se evakuišu sa teritorije koju kontroliše na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje ukrajinske snage napreduju od početka mjeseca ubrzo nakon što je Moskva objavila pripajanje te teritorije.

Poraz Rusije bi bio jedan od najvećih udaraca za Moskvu u ovom ratu. Regionalna prijestonica Hersona je jedini veliki grad koji je Rusija zauzela od početka invazije u februaru i njeno jedino uporište na zapadnoj obali Dnjepra. Ta pokrajina kontroliše prilaz Krimu, ističe Rojters.

Otkad su ruske snage pretrpjele velike poraze na frontu u septembru, predsjednik Vladimir Putin je eskalirao rat, pozivajući stotine hiljada rezervista, objavivši aneksiju okupirane teriutorije, a u više navrata je zaprijetio da će upotrijebiti nuklearno oružje da odbrani rusku zemlji.

Ovog mjeseca, Rusija je počela novu kampanju koristeći rakete dugog dometa i iranske dronove za napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Ipak, kako ističe Rojters, ubjedljiva većina Ukrajinaca smatra da zemlja treba da nastavi sa oružanim otporom, pokazalo je juče objavljeno istraživanje prema kojem 86 odsto ispitanika smatra da je neophodno nastaviti borbu.

Ruska državna televizija stalno emituje emisije u kojima gostuju ljudi koji otvoreno zagovaraju napad na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i pozivaju na oštrije mjere za eliminaciju onoga što nazivaju nezakonitom ukrajinskom državom.

Ruski televizijski voditelj Anton Krasovski izvinio se juče zbog izjave u kojoj kaže da ukrajinsku djecu treba udaviti u rijekama i živu zapaliti u kolibama sa zakovanim vratima. Takođe se našalio rekavši da ukrajinske bake čuvaju ušteđevinu za sahranu kako bi platile ruskim vojnicima da ih siluju.

”Pa dešava se, u programu ste uživo i zanesete se. Ne možete da stanete”, kazao je Krasovski, dodajući da ga je “zaista stid”.

Krasovski je suspendovan sa međunardonog ruskog kanala RT koji finansira država, a Ruski istražni komitet je saopštio da je zatražio izvještaj o njegovim “oštrim komentarima”.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba je kazao da će Krasovski jednog dana biti krivično gonjen zbog promivisanja genocida i pozvao države da zabrane RT.

Bonus video: