Prva žena na čelu vlade, ali titula u muškom rodu

Italijanska premijerka u saopštenjima sebe oslovljava kao “predsjednika savjeta”

13540 pregleda 5 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: Rojters
Đorđa Meloni, Foto: Rojters

Đorđa Meloni je prva žena na čelu italijanske vlade, ali je ona odlučila da koristi muški rod nove titule - što je u Italiji izazvalo debatu o osnaživanju žena i političkoj korektnosti.

Na italijanskom jeziku, postoje oblici za muški i ženski rod a zvanična titula Melonijeve jeste “Presidente del Consiglio” (Predsjednik savjeta) i ona je u prvom saopšenju njenog kabineta koristila član “il” koji se koristi za muški rod, umjesto člana “la” koji se koristi za ženski.

Mada je na neki način otvorila put za žene u italijanskoj politici, Melonijeva je predsjednica ultradesničarske partije i nije poznata kao feministkinja: protivi se kvotama za žene u odborima i parlamentu, tvrdeći da žene treba da napreduju zahvaljujući zaslugama, a u kabinetu od 24 člana u petak je imenovala svega šest žena.

Njenu odluku da koristi oblik muškog roda njene titule kritikovalo su Usigrai, glavni sindikat državne televizije RAI, kao i Laura Boldrini, ljevičarska poslanica i bivša predsjednica donjeg Doma parlamenta koja je na toj ulozi uvijek bila poznata kao “la presidente” (predsjednica). Prema korporativnoj politici rodne ravnopravnosti na RAI-u, ženski oblik treba da se koristi uvijek tamo gdje postoji i “nijedna koleginica ne smije biti primorana da koristi muški oblik”, navodi se u saopštenju Usigraija. Boldrinijeva je jezički izbor premijerke povezala sa imenom njene partije Braća Italije (FdI).

”Prva premijerka koristi muški rod... da li je upotreba ženskog oblika previše za liderku Braće Italije, stranke koja je već izostavila sve “sestre” iz svog imena”, objavila je Boldrinijeva.

Iz italijanske jezičke akademije, čuvara italijanskog jezika, saopštili su da je upotreba ženskih oblika za pozicije koje pokrivaju žene gramatički ispravan izbor.

Međutim, svi koji preferiraju upotrebu tradicionalnog muškog oblika, iz ideoloških ili drugih razliga, imaju pravo na to, naveo je predsjednik Klaudio Maracini.

Bonus video: