Šolc na otvaranju konferencije u Berlinu: Obnova Ukrajine da počne odmah

Otvarajući sastanak o dugoročnoj podršci Ukrajini, koju je Rusija napala 24. februara, njemački kancelar je potvrdio da je riječ o "stvaranju novog Maršalovog plana za 21. vijek"

2764 pregleda 2 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Obnova Ukrajine "mora da počne odmah", izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc na međunarodnoj konferenciji u Berlinu, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao za pomoć u pokrivanju budžetskog deficita zemlje u narednoj godini.

Otvarajući sastanak o dugoročnoj podršci Ukrajini, koju je Rusija napala 24. februara, Šolc je potvrdio da je riječ o "stvaranju novog Maršalovog plana za 21. vijek".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na konferenciji, koja okuplja političke lidere i eksperte, ocijenila da su razmjere razaranja u Ukrajini "zapanjujuće".

"Svjetska banka procenjuje štetu na 350 milijardi eura - to je sigurno više nego što bilo koja zemlja ili organizacija može da obezbijedi sama", rekla je Fon der Lajen.

Ukrajinski predsjednik Zelenski, koji se učesnicima skupa obratio preko video veze, apelovao je na podršku međunarodne zajednice kada je riječ o budžetu za 2023. godinu.

"Na ovoj konferenciji moramo da donesemo odluku da sljedeće godine zakrpimo ukrajinski budžetski deficit", rekao je on.

On je dodao da je riječ o velikoj sumi od 38 milijardi dolara. "To su plate nastavnika, ljekara, to su socijalna davanja, penzije", rekao je Zelenski.

Bonus video: