Riši Sunak postao britanski premijer

Očekuje se da će 42-godišnji Sunak, najmlađi britanski lider u više od 200 godina, danas početi da postavlja članove vlade koji će morati da se bore sa političkom i ekonomskom krizom u zemlji

14816 pregleda 11 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak danas je stupio na dužnost predsjednika vlade, pošto je kralj Čarls Treći to formalno zatražio od njega.

Sunak, prvi britanski premijer koji nije bijelac, sastao se danas u Bakingemskoj palati sa britanskim monarhom koji je prethodno prihvatio ostavku dosadašnje premijerke Liz Tras.

Britanski kralj ima ceremonijalnu ulogu da formalno imenuje šefa vlade, koji prethodno obezbijedi podršku većine poslanika.

Riši Sunak
foto: Reuters

Očekuje se da će 42-godišnji Sunak, najmlađi britanski lider u više od 200 godina, danas početi da postavlja članove vlade koji će morati da se bore sa političkom i ekonomskom krizom u zemlji. Pošto je stupio na dužnost, Sunak je ispred sjedišta vlade u Londonu rekao da je njegova prethodnica "načinila greške" i obećao da će u središtu njegove agende biti "ekonomska stabilnost i povjerenje".

Sunak, koji je dvije godine bio ministar finansija, do jula, rekao je da će se posvećeno boriti protiv "duboke ekonomske krize" i da će njegovu vladu odlikovati "integritet, profesionalizam i odgovornost".

Sunak mora da usmjeri pažnju na obuzdavanje ekonomske krize usljed koje milioni Britanaca imaju problema sa plaćanjem osnovnih troškova, hrane i računa.

Riši Sunak
foto: Reuters

On je juče izabran za lidera vladajuće Konzervativne stranke koja nastoji da stabilizuje ekonomiju zemlje i da zaustavi pad sopstvene popularnosti poslije kratkog mandata Liz Tras.

Tras je podnijela ostavku 20. oktobra, poslije 45 burnih dana na čelu vlade, tokom kojih su njene politike izazvale previranja na finansijskim tržištima, zbog čega se suočila sa pobunom u vlastitoj stranci. Tras je za premijerku 6. septembra imenovala kraljica Elizabeta Druga koja je umrla dva dana kasnije.

Prvi Sunakovi prioriteti biće imenovanje ministara i priprema budžeta koji će pokazati kako vlada planira da dođe do milijardi funti neophodnih za popunjavanje fiskalne rupe stvorene rastućom inflacijom i sporom ekonomijom, a pogoršane ekonomskim eksperimentima Liz Tras.

Budžet, koji će uključiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje, u ponedjeljak bi poslanicima trebalo da predstavi ministar finansija Džeremi Hant, ako Sunak odluči da ga zadrži na toj funkciji.

Sunak je izabran za lidera konzervativaca jer je jedini političar koji je obezbijedio podršku 100 poslanika, koliko je bilo neophodno za kandidaturu. To nije uspjela Sunakova rivalka Peni Mordant, koja bi mogla da bude ministarka u njegovoj vladi, kao ni bivši premijer Boris Džonson.

Na premijersko mjesto Sunak je došao svega sedam nedjelja nakon što je izgubio od Liz Tras na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj stranci, organizovanim radi izbora lidera poslije povlačenja Borisa Džonsona sa čela vlade i partije.

Na tim izborima održanim tokom ljeta, većina članova Konzervativne stranke opredijelila se za plan Liz Tras koji je podrazumijevao veliko smanjenje poreza kompanijama, zanemarivši Sunakova upozorenja da se inflacija mora obuzdati.

Tras je prošle nedjelje priznala da nije mogla da ispuni svoje planove, ali tek pošto je njen ekonomski eksperiment izazvao haos na tržištu i pogoršao inflaciju u vrijeme kada su se milioni Britanaca borili sa sve većim troškovima zaduživanja i rastućim cijenama energije i hrane.

Bonus video: