Troje britanskih ministara podnijelo ostavke

Poslije haotičnog šestonedjeljnog premijerskog mandata Liz Tras, Konzervativna stranka nastoji da se konsoliduje i da zaustavi pad sopstvene popularnosti

2960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Troje ministara u britanskoj vladi podnijelo je danas ostavke, nekoliko sati pošto je premijer postao Riši Sunak, novi lider Konzervativne stranke.

U trenutku kada se očekuje da Sunak počne da imenuje članove nove vlade, ostavke su podnijeli ministar pravde Brendon Luis, ministar privrede i energetike Džejkob Riz-Mog i ministarka rada Kloi Smit, navodi BBC.

Povezani članci

25. Oktobar 2022.

Riši Sunak postao britanski premijer

Luis je na Tviteru naveo da mu je "bila čast da bude jedan od ministara sa najdužim stažom u vladi", gdje je obavljao osam ministarskih uloga u pet resora, pod četiri premijera.

"Novi premijer će imati moju podršku iz posljednjih redova (u parlamentu) u borbi sa mnogim izazovima sa kojima se suočavamo kao stranka i kao zemlja", napisao je Luis.

Riz-Mog je nedavno rekao da ne očekuje da zadrži ministarsko mjesto u Sunakovom kabinetu, ali je nagovijestio da je otvoren za to, rekavši da će "raditi šta god želi" novi premijer.

On je danas kazao da vladajuća Konzervativna stranka treba da se ujedini i da stane iza premijera kako bi izbjegla poraz na narednim izborima.

Smit je izjavila da će podržavati Sunaka iz posljednjih redova u parlamentu i da će nastaviti naporno da radi.

Poslije haotičnog šestonedjeljnog premijerskog mandata Liz Tras, Konzervativna stranka nastoji da se konsoliduje i da zaustavi pad sopstvene popularnosti.

Uz borbu protiv ekonomske krize, koju je definisao kao prioritet, Sunak će nastojati i da povrati poljuljano povjerenje birača u Konzervativnu stranku, vladajuću od 2010. godine.

Bonus video: