Vlada Đorđe Meloni dobila podršku gornjeg doma parlamenta Italije

Za povjerenje vladi glasalo je 115 članova Senata, dok je 79 bilo protiv, uz pet uzdržanih

2691 pregleda 0 komentar(a)
Meloni, Foto: Reuters
Meloni, Foto: Reuters

Nova premijerka Italije Đorđa Meloni dobila je podršku i Senata - gornjeg doma Parlamenta, čime je potvrđeno stupanje na dužnost prve krajnje desničarske italijanske vlade od pada fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Za povjerenje vladi Đorđe Meloni juče je glasalo 115 članova Senata, dok je 79 bilo protiv, uz pet uzdržanih.

Prema Ustavu Italije, vlada nakon formiranja mora da dobije podršku oba doma parlamenta, dok je redosljed tih poteza u drugim državama uglavnom obrnut.

Uoči glasanja o povjerenju vladi u Senatu, Meloni je odgovorila na kritike da tokom govora u donjem domu nije pomenula mir kada je govorila o podršci Ukrajini,a kritikovana je i da bi njena ekonomska politika podstakla utaju poreza, prenosi N1.

"Ako neko misli da to znači da ja uživam u ratu, ne znači. Ali treba da razumijemo kako se dolazi do mira. Ne postižete mir tako što mašete zastavom sa duginim bojama na demonstracijama. Teško je postići mir na taj način“, rekla je Meloni senatorima.

Ona je ponovila da odlučno podržava Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije i da je takav stav od ključne važnosti za legitimitet Italije na međunarodnoj sceni.

O ekonomiji Meloni je rekla da neće odustati od ukidanja ograničenja na gotovinske transakcije, navodeći da se ta mjera koju su prethodne vlade uvele radi borbe protiv utaje poreza, pokazala kao neefikasna.