Djeci olakšano da prijave zlostavljanje

Kampanju u Francuskoj je započeo policajac koji je i sam seksualno zlostavljan kao dječak

14109 pregleda 0 komentar(a)
Sanduče u školi u Ruanu u Normandiji, Foto: Beta/AP
Sanduče u školi u Ruanu u Normandiji, Foto: Beta/AP

Nova kampanja u Francuskoj omogućava djeci da prijave zlostavljanje tako što će ubaciti pisma u lako dostupna sandučad širom zemlje. Ova inicijativa je dovela do nekoliko policijskih istraga i otkrila šokantne razmjere zlostavljanja djece u Francuskoj, piše agencija Asošiejtid pres (AP).

Akciju je započeo policajac koji je i sam seksualno zlostavljan kao dječak i osnovao je grupu “Les Papillons” (leptiri) koja se bavi zaštitom djece. Program se sprovodi pod motom “Ako ne možeš da kažeš, napiši.”

Većina pisanih poruka ostavljenih tokom protekle godine u 200 bijelih kutija u osnovnim školama, sportskim klubovima i drugim mjestima dostupnim za oko 61.000 djece, odnosi se na vrijeđanje, ismijavanje i psihičku agresiju.

To je korisno za djecu koja ne mogu glasno da progovore o bolnim iskustvima ili koja ne znaju kome da se obrate

Trinaest odsto poruka, koje procjenjuju stručnjaci, odnosi se na maltretiranje u školi, 21 odsto na fizičko zlostavljanje, a sedam odsto na seksualno. U ovoj posljednjoj grupi, 30 odsto se dogodilo u krugu porodice, a 70 odsto se odnosi na djevojčice.

”To je korisno za djecu koja ne mogu glasno da progovore o bolnim iskustvima ili koja ne znaju kome da se obrate,” izjavila je za AP Florans, direktorica osnovne škole u jednoj ruralnoj oblasti istočne Francuske.

”Veoma je teško govoriti o seksualnom zlostavljanju, naročito ako se odnosi na nekoga iz porodice ili bliskog njoj, dok je poštansko sanduče neutralno,” kazala je.

AP piše da polovinu žalbi podnesu djeca starosti 8-9 godina, a da je više od 15 odsto starosti 6-7 budući da je većina poštanskih sandučadi postavljena u osnovnim školama, a većina mlađe djece nema mobilni telefon da pozove zvaničnu liniju za pomoć zlostavljanoj djeci.

Policajac Loran Boje, šef grupe “Les Papillons”, kazao je da inicijativa pomaže u rješavanju problema koji je teško otkriti u zvaničnoj statistici.

Bonus video: