Rusija: Potpuno smo posvećeni sprječavanju nuklearnog rata

Ruska invazija na Ukrajinu - 252. dan

16634 pregleda 2 komentar(a)
Topol-M, interkontinentalni balistički raketni kompleks tokom ranije parade u Moskvi, Foto: Shutterstock
Topol-M, interkontinentalni balistički raketni kompleks tokom ranije parade u Moskvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2022. 22:14h
Završeno
21:28h

Mediji iz Hersona javili su da su se u tom gradu koji je pod okupacijom Rusije čule eksplozije, prenio je Kijev Independent.

Isti izvor nije dao dodatne informacije.

21:24h

Sama činjenica da javno kritikuju generale ruske vojske, što bi u bilo kojim drugim okolnostima bio nečuveni izraz nepoštovanja, a nisu ućutkani, ukazuje da im je to dopušteno.

20:12h

Vojna pomoć iz Španije već je na putu za Ukrajinu, a ona uključuje PVO sisteme "Hawk" i protivvazdušni raketni sistem "Aspide", poručio je minstar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, a prenosi "UkraineWorld".

16:21h

Rusija je saopštila da je u potpunosti posvećena sprječavanju nuklearnog rata i da je izbjegavanje nuklearnog sukoba između svjetskih nuklearnih sila njen prvi prioritet, prenosi Rojters.

"U potpunosti potvrđujemo našu posvećenost zajedničkoj izjavi lidera pet država sa nuklearnim oružjem o sprječavanju nuklearnog rata i izbjegavanju trke u naoružanju od 3. januara 2022. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kina, Velika Britanija i Francuska objavile su u januaru zajedničko saopštenje potvrđujući svoju odgovornost u izbjegavanju nuklearnog rata.

16:20h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da oružje koje koristi ruska vojska treba da bude modernizovano.

"Oružje mora stalno da se poboljšava i da ostane efikasno. Da bi se to postiglo važno je osigurati da postoji aktivna konkurencija između proizvođača", rekao je Putin na sastanku svog koordinacionog savjeta, a prenosi Rojters.

16:16h

Tokom ruskih napada prethodne noći poginula su četiri civila u Donjeckoj oblasti, dok je u Harkovskoj oblasti sedam osoba (među njima i dvoje djece) povrijeđeno.

"Ruske snage su u protekla 24 sata ranile 10 osoba u Donjeckoj oblasti", rekao je guverner oblasti Pavlo Kirilenko, prenosi "Kijev Independent".

16:15h

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 252 dana - šta se dešavalo juče na istoku Evrope pogledajte OVDJE.

Izmjena: 16:37h

Bonus video: