Kina negira da ima policijske stanice u Holandiji: To su centri za pomoć kineskim građanima

U utorak je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra napisao na Tviteru da "pošto nije tražena dozvola" od Holandije za otvaranje ovih kancelarija, holandsko ministarstvo spoljnih poslova je obavijestilo kineskog ambasadora da moraju da ih zatvore

3775 pregleda 0 komentar(a)
Hag (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Hag (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u srijedu, 2. novembra da kancelarije uspostavljene u Holandiji nisu policijske, već centri za pomoć kineskim građanima da obnove dokumenta, dan nakon što je holandska vlada naredila njihovo zatvaranje usred istrage o njihovim aktivnostima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Holandska vlada je prošle nedjelje najavila da će istražiti da li su kancelarije radile ilegalno po nalogu vlasti u Pekingu, nakon izvještaja RTL Nieuvs-a i veb-sajta "Follow The Money" da su na dvije takve lokacije obavljani takvi poslovi, uključujući daljinsko obnavljanje vozačkih dozvola kineskim državljanima.

Ove kancelarije pri tom nisu imale zvanični diplomatski status.

To je uslijedilo nakon optužbi, koje je kineska ambasada u Hagu demantovala, da je jedna od kancelarija maltretirala i kineskog disidenta koji živi u Holandiji.

U utorak je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra napisao na Tviteru da "pošto nije tražena dozvola" od Holandije za otvaranje ovih kancelarija, holandsko ministarstvo spoljnih poslova je obavijestilo kineskog ambasadora da moraju da ih zatvore.

Na pitanje o holandskoj istrazi i da li je Kina obavijestila Holandiju o ovim kancelarijama, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je odbacio optužbe.

"Organizacije koje ste spomenuli nisu policijske stanice ili centri policijskih službi", rekao je Džao na redovnom brifingu u Pekingu u srijedu.

"Njihov cilj je da pomognu lokalnim kineskim građanima koji podnesu zahtjev za obnavljanje vozačke dozvole putem interneta, kao i usluge fizičkog pregleda", dodao je Džao.

"U službi rade volonteri, odnosno entuzijastični Kinezi u inostranstvu, a ne kineski policajci. Nadamo se da zainteresovane strane neće iznositi nerazumne tvrdnje," istakao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine.

Vlasti u Njemačkoj takođe istražuju da li Kina drži ilegalnu eksteritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu, rekao je portparol njemačke vlade prošle nedjelje.

Njemačka istraga imala je za cilj da provjeri izvještaj španske aktivističke grupe Safeguard Defenders, koja je navela da je Kina uspostavila neprijavljene policijske kancelarije u 30 zemalja, uključujući Njemačku, rekao je portparol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Kineski organi javne bezbjednosti striktno poštuju međunarodno pravo i pravosudni suverenitet drugih zemalja", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u odgovoru na pitanje o kineskim policijskim stanicama u inostranstvu.

Kancelar Olaf Šolc trebalo bi da posjeti Peking ovog petka.

Prošlog mjeseca jedan čovjek koji je protestovao ispred kineskog konzulata u Mančesteru, u sjevernoj Engleskoj, rekao je da su ga maskirani ljudi uvukli u dvorište.

Kina je osporila izvještaj o događajima koji su se desili tokom demonstracija protiv predsjednika Si Đinpinga, rekavši da su demonstranti upali na njeno diplomatsko područje.

Bonus video: