Evropa "žarište toplotnih talasa"

Od 1991. do 2021. godine, temperature u Evropi su rasle u prosjeku za 0,5 stepeni Celzijusa po deceniji

14223 pregleda 6 komentar(a)
Ni dobro pripremljena društva nisu bezbjedna od uticaja ekstremnih vremenskih prilika, Foto: Rojters
Ni dobro pripremljena društva nisu bezbjedna od uticaja ekstremnih vremenskih prilika, Foto: Rojters

Evropa se zagrijavala dva puta brže od ostatka svijeta u posljednje tri decenije i doživjela je najveći porast temperature u odnosu na bilo koji kontinent, prema izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (SMO).

"Evropa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu bezbjedna od uticaja ekstremnih vremenskih prilika", saopštio je generalni sekretar SMO Peteri Talas, a prenio Rojters.

Izvještaj o stanju klime u Evropi uslijedio je nakon ekstremnih ljetnjih temperatura.

Od 1991. do 2021. godine, temperature u Evropi su rasle u prosjeku za 0,5 stepeni Celzijusa po deceniji, navodi se u izvještaju, dok je globalni prosjek bio 0,2 stepena.

Klimatske promjene, uglavnom poplave i oluje, prošle godine su pogoršale ekstremne vremenske događaje koji su Evropi nanijele štetu od preko 50 milijardi dolara.

Naučnici kažu da se Evropa zagrijava brže od drugih kontinenata i zbog toga što se veliki dio kontinenta nalazi u subarktiku i Arktiku - regionu koji se najbrže zagrijava na Zemlji. Na primjer, manje oblaka nad Evropom tokom ljeta znači da više sunčeve svjetlosti i toplote sada stiže do kontinenta, rekla je Freja Vamborg iz Službe za klimatske promjene Kopernikus.

Neki naučnici su Evropu nazvali "žariše toplotnih talasa" jer se njihov broj na kontinentu povećao brže nego u drugim regionima zbog promjena u atmosferskoj cirkulaciji.

Iako temperature rastu, Evropska unija je uspjela da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 31 odsto između 1990. i 2020. godine, navedeno je u izvještaju, a cilj je da se umanje za 55 odsto do 2030.

Bonus video: