"Zapad širi gluposti o istoriji"

Putin je na obilježavanju ruskog Dana nacionalnog jedinstva ponovio tvrdnju da Poljska nije odustala od snova o preuzimanju djelova Ukrajine

9848 pregleda 20 komentar(a)
Putin danas u Moskvi, Foto: Rojters
Putin danas u Moskvi, Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Zapad utuvio istorijske besmislice u glave miliona ljudi, uključujući o stvarnom toku Drugog svjetskog rata i ulozi Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacističkom Njemačkom.

Ne navodeći dokaze, Putin je ponovio tvrdnju da Poljska nije odustala od snova o preuzimanju djelova Ukrajine, prenio je Rojters.

Poljska je više puta negirala takve ruske tvrdnje i kaže da su to dezinformacije koje Moskva širi u pokušaju da zavadi Varšavu i Kijev.

Lider Kremlja je povodom obilježavanja ruskog Dana nacionalnog jedinstva, rekao da je sukob Rusije sa "neonacističkim režimom" u Kijevu bio neizbježan. On je kazao i da Rusija ima jedinstvenu civilizaciju i kulturu.

Govoreći o istoriji, Putin je prekorio zapadna carstva zbog pljačkanja afričkih država tokom kolonijalnog perioda. On je pohvalio modernu Indiji kao zemlju sa velikim potencijalom.

putin
foto: Reuters

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev opisao je danas rat Rusije u Ukrajini kao sveti sukob sa sotonom, upozoravajući da bi Moskva mogla da pošalje sve svoje neprijatelje u vječnu vatru Gehene.

Medvedev, koji se svojevremeno predstavljao kao liberalni modernizator kao predsjednik od 2008. do 2012. godine, rekao je da se Moskva bori protiv "ludih nacističkih narkomana" u Ukrajini uz podršku zapadnjaka za koje je rekao da im "pljuvačka curi niz bradu od izopačenosti".

Ukrajina i Zapad odbacuju Putinove tvrdnje da Ukrajinom upravljaju fašisti koji progone rusofono stanovništvo. Oni rat prikazuju kao brutalno otimanje zemlje od strane Moskve.

U poruci povodom Dana nacionalnog jedinstva, Medvedev je rekao da je zadatak otadžbine da "zaustavi vrhovnog vladara pakla, koje god ime da koristi - Satana, Lucifer ili Iblis".

Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao je da Rusija ima različita oružja, uključujući sposobnost da "sve naše neprijatelje pošalje u ognjenu Gehenu", koristeći hebrejski izraz koji se često prevodi kao pakao.

Bonus video: