KLIMA SE MIJENJA U TOM PRAVCU

Naučnici upozoravaju: "Lucifer" i ljetošnje vreline bi mogle postati pravilo

Toplotni talas nazvan "Lucifer" doveo je ljetos do usijanja Balkan, ali i dobar dio Evroipe. U Crnoj Gori oboreni su temperaturni rekordi za posljednjih 50 godina, a veliki problem su bili i požar
4 komentar(a)
Bazen, vrućina, Foto: Zoran Đurić
Bazen, vrućina, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.09.2017. 20:11h

Ekstremni toplotni talasi bi mogli da postanu pravilo u većem dijelu Evrope, ako se emisije štetnih gasova ne smanje, upozorila je grupa naučnika.

Naučnici koji se bave klimom sa univerziteta u Oksfordu i Melburnu, kao i stručnjaci iz Kraljevskog holandskog meterološkog instituta, kažu da su klimatske promjene kojima su doprinijeli ljudi učinile da su šanse za paklene temperature Evropi sada deset puta veće

Toplotni talas nazvan "Lucifer" doveo je ljetos do usijanja Balkan, ali i dobar dio Evrope. U Crnoj Gori oboreni su temperaturni rekordi za posljednjih 50 godina, a veliki problem su bili i požari.

Lucifer je slične probleme pravio i u Italii, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, a Evropska kmosija procjenjuje da se već sada dešava na hiljade velikih požara godišnje, a taj broj će se uvećati ako se ostvare procjene naučnika.

"Našli smo jasne dokaze o ljudskom uticaju na ovoljetošnje rekordne vrućine - kako za ukupno ljeto, tako i za toplotni talas "Lucifer", kaže Get Jan van Oldenborg iz holandskog Instituta.

On je objasnio da su u mnogim zemljama oboreni temperaturni rekrodi, a da su šanse sve veće da se taj trend nastavi.

"Vrelo ljeto i ovakavav toplotni talas bi bili veoma rijetki prije nekih 100 godina, ali sada je već to uobičajeno. Prije je postojala mala šansa da se ovako nešto desi, a sada je već to izrazito. Do polovine ovog vijeka će takvo vrijeme postati normalno", upozorava van Oldenborg.