Zelenski: Otvoreni smo samo za "prave" pregovore sa Moskvom

Obnavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje Ujedinjenih Nacija, nadoknada za sve ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće ponoviti, to su naši potpuno razumni uslovi, tvrdi ukrajinski predsjednik

11318 pregleda 19 komentar(a)
Volodimir Zelenski (Ilustracija), Foto: Rojters
Volodimir Zelenski (Ilustracija), Foto: Rojters

Otvoreni smo za razgovore sa Rusijom, ali samo za "prave" pregovore koji će obnoviti granice Ukrajine, dati joj kompenzaciju za ruske napade i kazniti odgovorne za ratne zločine, saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

To je kazao nekoliko dana nakon izvještaja Vašington posta, prema kojem Vašington želi da Kijev pokaže spremnost za razgovore jer bi u suprotnom Kijev izgledao previše nepopustljiv, što bi moglo da naškodi dobijanju međunarodne podrške, prenosi Rojters.

Prije obraćanja svjetskim liderima na samitu o klimi, Zelenski je kazao, "svako ko je ozbiljan po pitanju klimatske agende takođe treba da bude ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusija u prave mirovne pregovore".

Kako kaže, Ukrajina je više puta predlagala takve razgovore, ali smo uvijek, "dobijali sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucjenama".

"Još jednom, obnavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje Ujedinjenih Nacija, nadoknada za sve ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće ponoviti", to su kako kaže potpuno razumni uslovi.

Od ruske najave aneksije ukrajinske teritorije krajem septembra, Zelenski je tvrdio da Kijev nikada neće pregovarati sa Moskvom, dok god je predsjednik te zemlje Vladimir Putin.

Kijevski zvaničnici ponovili su taj stav poslednjih dana, kazavši da bi bili voljni da pregovaraju sa budućim Putinovim naslijednikom.

"Pregovaranje sa Putinom značilo bi odustajanje, a mi mu nikada ne bismo dali taj dar", rekao je savjetnik Zelenskog, Mihail Podoljak.

Rusi su tražili Ukrajini da se odrekne teritorije kao preduslov za razgovore, što ih je za sada onemogućilo, kazao je Podoljak.

Podoljak zato naglašava da, "društvo to nikada neće prihvatiti. Ruska vojska će napustiti ukrajinsku teritoriju, a onda će doći do dijaloga".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ponovio je u ponedjeljak stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da ih Kijev odbija. Iz Moskve su više puta naglaasili da neće pregovarati o teritoriji koju su aneksirali od Ukrajine.

Bonus video: