Ruski jastrebovi brane odluku o povlačenju iz Hersona

Najglasniji zagovornici rata u Ukrajini kazali su da je odluka generala Surovikina, koju je jedan ruski vojni bloger opisao kao "crnu stranicu u istoriji ruske vojske", bila mudra i neophodna

14282 pregleda 23 komentar(a)
Surovikin, Foto: Reuters
Surovikin, Foto: Reuters

Vodeći ruski jastrebovi danas su odmah stali iza odluke o napuštanju ukrajinskog grada Herson, koje se smatra jednim od najvećih poniženja Moskve za skoro devet mjeseci rata.

Povlačenje koje je predložio general Sergej Surovikin znači da Moskva odustaje od strateškog grada sjeverno od pripojenog Krima, jedine ukrajinske pokrajinske prijestonice koju je osvojila od početka invazije 24. februara.

Surovikin je prošlog mjeseca imenovan da preuzme ukupnu kontrolu nad operacijom Rusije u Ukrajini.

Dok Ukrajina prijeti da će satjerati ruske snage uz zapadnu obalu rijeke Dnjepar gdje ne mogu biti lako snabdijevane, Surovikin je predložio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da Rusija zauzme nove odbrambene pozicije na suprotnoj obali rijeke kako bi sačuvali živote vojnika.

Šojgu je pristao i naredio trupama da se povuku.

Šojgu
Šojgufoto: Reuters

Jedan ruski vojni bloger je tu odluku opisao kao "crnu stranicu u istoriji ruske vojske", piše Rojters.

Međutim, neki od najistaknutijih zagovornika rata odmah su je podržali kao mudru i neophodnu akciju.

"Nakon što je razmotrio sve razloge za i protiv, geenral Surovikin je donio tešku, ali ispravnu odluku između besmislenih žrtava zarad glasnih saopštenja i spasavanja dragocjenih života naših vojnika," rekao je Ramzan Kadirov, čečenski lider koji često poziva na agresivniji pristup ratu i čak je pozvao na upotrebu nuklearnog oružja nižeg intenziteta.

Sve glasniji zagovornik rata, Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Vagner koja se bori na strani Rusije u Ukrajini, rekao je: "Odluka koju je donio Surovikin nije laka, ali je postupio kao čovjek koji se ne plaši odgovornosti".

Margarita Simonjan, glavna i odgovorna urednica državne televizije RT, pošla je korak dalje i uporedila povlačenje sa odlukom generala Mihaila Kutuzova da preda Moskvu Napoleonu 1812. kako bi spasio svoju vojsku i Rusiju.

Ukrajinske snage na frontu u Hersonskoj oblasti
Ukrajinske snage na frontu u Hersonskoj oblastifoto: Reuters

Simonjan je proteklih nedjelja oštro kritikovala haotičnu rusku vojnu mobilizaciju, dok su i Kadirov i Prigožin, prije imenovanja Surovikina - kritikovali vođenje rata i ismijali neke generale.

Rojters navodi da današnji komentari ukazuju na napore da se zajednički podrži najviše vojno rukovodstvo u opasnom trenutku u ratu i da demonstriraju jedinstvo.

Agencija ocjenjuje da gubitak grada predstavlja veliki udarac za predsjednika Vladimira Putina, glavnokomandućeg ruskih oružanih snaga, koji je do sada pošteđen javnih kritika pošto su jastrebovi poput Prigožina i Kadirova usmjerili bijes na generale.

Rojters ističe da uprkos današnjoj demonstraciji jedinstva, komentari Prigožina ukazuju na potencijalno svođenje računa.

On je rekao da je neophodno "izvući zaključke i poraditi na greškama. A nakon toga, vidjeti ko je u pravu, koga treba kriviti i u čemu je suština problema."

Bonus video: