Ne igrajte se sa spasavanjem života

Nekoliko diplomata EU je optužilo vladu Viktora Orbana za ucjenu

8116 pregleda 6 komentar(a)
Analena Berbok sa Tobijasom Bilstromom u Berlinu, Foto: Rojters
Analena Berbok sa Tobijasom Bilstromom u Berlinu, Foto: Rojters

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kritikovala je juče Mađarsku zbog blokade 18 milijardi eura finansijske pomoći Evropske unije Ukrajini. Ona je poručila da Budimpešta ne bi trebalo da igra poker u pokušaju da izvrši pritisak na Brisel u odvojenom sporu oko vladavine prava, prenio je portal "Politiko".

Nekoliko diplomata EU je optužilo vladu premijera Viktora Orbana za ucjenu.

Evropska komisija je u srijedu predložila paket pomoći od 18 milijardi eura da pomogne Ukrajini da održi nesmetano funkcionisanje ekonomije i javnih službi tokom naredne godine i da obnovi ključnu infrastrukturu uništenu u ruskim napadima raketama i kamikaze dronovima.

Na sastanku ambasadora EU, takođe u srijedu, Mađarska je saopštila da ne može da podrži paket pomoći, što stvara potencijalno nepremostivu prepreku jer Ukrajina ne može dobiti novac bez podrške svih 27 članica EU s obzirom na to da budžetska pravila zahtijevaju jednoglasnost.

Četvoro zvaničnika i diplomata EU izjavilo je za "Politiko" da blokadu Budimpešte vide kao taktiku ucjene da bi se stvorio pritisak za oslobađanje više od 13 milijardi eura sredstava EU za Mađarsku, koja bi mogla biti suspendovana sljedećeg mjeseca ako se ta država u dovoljnoj mjeri ne pozabavi dugotrajnom zabrinutošću povodom demokratskog nazadovanja.

"Naša finansijska, naša humanitarna podrška (Ukrajini) u okviru zimske pomoći nije neko normalno evropsko pitanje gdje ljudi igraju poker i pogađaju se oko finansijskih resursa, rekla je Berbok novinarima u odgovoru na pitanje "Politika" da li Mađarska pokušava da izvrši pritisak na EU da napravi ustupke u sporu okio vladavine prava.

"U situaciji smo da spasavamo živote upravo finansijskom podrškom Evrope“, rekla je Berbok u Berlinu na konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Tobijasom Bilstromom.

"Vidimo da je najmanje 30 odsto, ako ne i 40 odsto, civilne infrastrukture (u Ukrajini) uništeno," dodala je i istakla da paket pooći EU mora biti odobren brzo jer je "zima na pragu".

Mađarski ministar finansija Mihalj Varga je u utorak pokušao da opravda protivljenje paketu pomoći EU.

"Mađarska je spremna da podrži Ukrajinu, ali ne želimo da doprinosimo nijednom novom kreditu koji će EU uzeti."

Bonus video: