Zelenski: Istorijski dan, u procesu smo ponovnog preuzimanja Hersona

- U granatiranju stambene zgrade u Mikolajivu stradalo je šest osoba

- MO Rusije: Završeno povlačenje trupa sa zapadne obale rijeke Dnjepar

- Na Dnjepru srušen strateški važan Antonovski most

41303 pregleda 33 komentar(a)
Granatirana zgrada u Mikolajivu, Foto: Reuters
Granatirana zgrada u Mikolajivu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2022. 21:24h
Završeno
21:21h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju naveo da se specijalne jedinice ukrajinske vojske nalaze u Hersonu i taj momenat opisao kao istorijski, prenosi Rojters.

"Danas je istorijski dan. U procesu smo ponovnog preuzimanja Hersona", naveo je Zelenski, dodajući da se druge ukrajinske jedinice nalaze na prilazima gradu.

18:00h

Lider ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da će njegova organizacija obučavati pripadnike i graditi utvrđenja u dva regiona Rusije koji se graniče sa Ukrajinom.

"Privatna vojna kompanija Vagner pomaže i pomoći će stanovništvu pograničnih teritorija (kod Ukrajine) da prođu obuku, kao i da izgradi objekte, pripremi ljude i organizuje svoje pripadnike", rekao je Prigožin, prenijela je služba za medije njegove kompanije Konkord.

Prema njegovim riječima, ove nove aktivnosti počele su u ruskim regionima Belgorod i Kursk, koje su posljednjih mjeseci redovno na meti paljbe pripisane ukrajinskoj vojsci.

Prigožin je rekao da je cilj gradnja "objekata sa utvrđenjem i centri za obuku pripadnika u pograničnim regionima".

"Ko želi mir, sprema se za rat. Uvijek morate da budete spremni da branite svoju zemlju", dodao je on.

Plaćenici grupe Vagner optuženi su od 2014. godine da služe interesima vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina u brojnim zonama sukoba, od Sirije do Ukrajine, preko Afrike i Južne Amerike.

Ta grupa je posljednjih mjeseci aktivno djelovala na ukrajinskom frontu, kao podrška ruskoj vojsci. Grupa je optužena je da je obilazila ruske zatvore kako bi regrutovala zatvorenike da se bore u Ukrajini, u zamjenu za smanjenje kazne.

Prigožin (61) je u septembru priznao da je osnovao paravojnu organizaciju poslije godina poricanja. Ove nedjelje se takođe pohvalio da je sprovodio operacije uticaja na izbore u SAD.

Vagner sada u Rusiji djeluje potpuno otvoreno, a prije nekoliko dana je otvoren prvi štab u Sankt Peterburgu.

16:34h

Ukrajinska vojska ušla je danas u Herson, ključni grad na jugu zemlje, poslije povlačenja ruskih snaga, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

"Herson se vraća pod ukrajinsku kontrolu, jedinice Oružanih snaga Ukrajine ulaze u grad", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo ruske vojnike koji su ostali da se "odmah predaju", obećavajući da će im "sačuvati život i bezbjednost" onima koji to učine.

"Vaši šefovi vam govore da obučete civilno odijelo i pokušate sami da pobjegnete. Očigledno je da nećete uspjeti", dodalo je ministarstvo.

Ukrajinsko ministarstvo je navelo da će svaki ruski vojnik koji bude pružio otpor biti eliminisan.

"Imate samo jednu šansu da izbjegnete smrt: odmah se predajte", dodaje se u saopštenju prenijetom na Fejsbuku.

15:53h

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas u Parizu da je ruska agresija na Ukrajinu glavni uzrok globalne višestruke krize i da Moskva koristi hranu kao ratno oružje.

Borelj je na Tviteru napisao da se na današnjem Mirovnom forumu u Parizu razgovara o nalaženju načina za rješavanje rastuće krize u sektorima energije, hrane i inflacije.

"Izaćićemo iz višestruke krize tako što ćemo jasno definisati ko je odgovoran i podržati Ukrajinu i države u razvoju da se izbore sa posljedicama rata", naveo je on.

"Evropska unija igra svoju ulogu. Ruska agresija na Ukrajinu glavni uzrok ove globalne multikrize", piše u objavi Borelja.

Borelj je dodao da neizbježna međunarodna konkurencija sprječava globalnu saradnju koja je u ovom trenutku prijeko potrebna.

"Moramo da izbjegnemo da dalje raste jaz između Sjevera i Juga i Istoka i Zapada" napisao je on.

13:08h

Ukrajinske oružane snage u završnoj su fazi povratka desne obale rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti na jugu ove zemlje od ruskih trupa, rekao je u regionalni poslanik Serhij Hlan.

On je takođe rekao da mnogi ruski vojnici nisu mogli da napuste Herson poslije višemjesečne okupacije i da su se presvukli u civilnu odjeću.

11:40h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je završilo povlačenje trupa sa zapadne obale rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, objavila je agencija TASS, a prenosi Rojters.

Izmjena: 13:08h
10:09h

Emiter Suspilne objavio je da je srušen Antonovski most, jedini obližnji putni prelaz od Hersona na jugu Ukrajine do istočne obale rijeke Dnjepar pod ruskom kontrolom.

Suspilne je objavio fotografiju na kojoj su nestali čitavi djelovi mosta. Sljedeći putni prelaz preko Dnjepra udaljen je više od 70 kilometara od grada Hersona.

Nije odmah jasno šta je izazvalo urušavanje mosta. Rusija je u srijedu saopštila da se povlači sa zapadne obale rijeke Dnjepar na drugu stranu.

09:19h

Broj stradali u u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Mikolajivu porastao je na šest.

To je objavio gradonačelnik Oleksandar Senkevič, prenosi Rojters.

08:09h

Ukrajinski Generalštab saopštio je da je vojska te zemlje oslobodila 12 naselja u Hersonskoj oblasti.

Kako piše Kijev Independent ukrajinska vojska je oslobodila sela Dudčani, Pjatihatki, Borozenske, Sadok, Bezvodne, Iščenka, Kostromka, Krasnoljubeck, Kalinivske, Bobrov Kut, Bezimenne i Blahodatne.

08:07h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je jutrošnji napad na Mikolalij (Nikolajev) ciničan odgovor "terorističke države" na uspjehe Ukrajine na frontu.

"Rusija ne odustaje od svoje gnusne taktike. Ni mi nećemo odustati od naše borbe. Okupatori će odgovarati za svaki zločin protiv Ukrajine", rekao je Zelenski, a prenosi Kijev Independent.

08:05h

Guverner Mikolajivske (Nikolajevske) oblasti Vitalij Kim objavio je da su ruske snage tokom noći izvele raketni udar na Mikolajiv i da su dvije osobe stradale u granatiranju stambene zgrade.

Kako Kijev Independent prenosi njegove riječi još dvije osobe su ranjene, a akcije spasavanja su u toku.

08:04h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 261. dan - šta se dešavalo juče možete pročitati OVJDE.

Bonus video: