Konačno sloboda: Herson - tamo gdje je vladao strah sada se osjeća sreća

Bilbordi koje su postavili bivši gradski administratori koje podržava Rusija još stoje. Ali sigurno, ne zadugo, dodaje AP. Njihova sada zastarjela poruka glasi - "Rusija je ovdje zauvijek"

6389 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz oslobođenog Hersona, Foto: Reuters
Detalj iz oslobođenog Hersona, Foto: Reuters

Tamo gdje je prošle sedmice vladao dubok strah, sada se radost osjeća na svakom koraku.

I to se može vidjeti na licu svih u Hersonu bez obzira što nema struje, vode, a pokrivenost signalom za mobilnu telefoniju je mala. Nedostaje hrane i ljekova. Jasno je da će život u ovom gradu koji je Ukrajina nedavno oslobodila od ruskih snaga biti težak u narednim sedmica, jer stiže i zima, a Rusija je na rastanku ostavila uništenu ključnu infrastrukturu i mine po gradu.

Ali, makar su se vratile nada i sreća, što će za sada biti više nego dovoljno, piše Asošiejted pres (AP).

"Konačno sloboda", rekla je 61-godišnja Tetjana Hitina, jedna od od onih koja Herson nije napuštala ni kada je bilo najteže.

"Grad je bio mrtav", dodala je dok je sa svojim suprugom Jevgenom konačno bez straha nosila ukrajinsku zastavu kroz grad.

Herson
foto: Reuters

Zastaju da zamole za autogram ukrajinske vojnike koji su ih oslobodili.

"Oni su se borili za nas. Znali smo da nismo sami", rekao je Jevgen.

Herson je bio jedina prijestonica neke od ukrajinskih oblasti koju je Rusija zauzela od kada je počela invaziju na tu zemlju. Bila je to značajna - ali kako se ispostavilo samo privremena - nagrada za Moskvu, zbog gradske luke i strateškog položaja Hersona na rijeci Dnjepar u južnoj Ukrajini.

Široke vode Dnjepra sada razdvajaju ukrajinske trupe i ruske okupatore koji su napustili grad i prebjegli na istočnu obalu rijeke prošle sedmice usljed ukrajinskog napredovanja.

Rijeka Dnjepar
Rijeka Dnjeparfoto: Reuters

Borbe su ovdje, ipak, daleko od kraja.

Ruske trupe na drugoj strani obale pripremaju se za sljedeći ukrajinski potez. Uz zvuke radosti Ukrajinaca treći dan zaredom na glavnom trgu u Hersonu u daljini se čuju udari artiljerijske vatre. Oko 70 odsto Hersonske oblasti i dalje je u ruskim rukama.

Putevi koji vode do Hersona svjedoče koliko su borbe bile žestoke - rat i njegova razaranja nisu ostavili nijednu kuću netaknutom. I u takvom ambijentu iznenađujući prizor - djeca su iskočila iz oronulih domova kako bi mahala automobilima koji su prolazili kroz njihovo selo, koje je donedavno bilo ratna zona.

Sada konačno slobodni stanovnici Hersona mogu da pričaju mračne priče o životu pod vlašću Moskve, a najviše brinu za prijatelje i poznanike koji su prevezeni preko Dnjepra i autobusima dalje na teritoriju koju Rusija još drži.

Herson
foto: Reuters

"Posljednjih dana prije nego su završile sa povlačenjem ruske trupe su postajale sve nervoznije", rekla je 24-godišnja Karina Zaikina.

"Bilo je jasno da su bili uplašeni, jer su svi hodali samo u grupama", dodala je.

Sada, kako kaže, prvi put se nije plašila da šeta gradom...

"Danas sam se probudila smirena - prvi put poslije mnogo mjeseci", istakla je Karina.

U scenama koje podsjećaju na evropske gradove koje su savezničke snage oslobodile u Drugom svjetskom ratu, stanovnici Hersona su se okupili na centralnom gradskom trgu, čule su se sirene automobila, plesali su, plakali i grlili se. Na jednom mjestu dvije osobe za koje se tvrdilo da su sarađivale sa Rusima bile su vezane sa rukama na leđima.

Herson
foto: Reuters

Bilbordi koje su postavili bivši gradski administratori koje podržava Rusija još stoje. Ali sigurno, ne zadugo, dodaje AP.

Njihova sada zastarjela poruka glasi - "Rusija je ovdje zauvijek".

Bonus video: