Zelenski G20 nazvao G19: Sada je vrijeme kada se ruski rat mora i može zaustaviti

"Potrebno je zacimentirati ključni element poslijeratne bezbjednosne arhitekture na evroatlantskom prostoru spriječiti ponavljanje ruske agresije"

6607 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski tokom jučerašnje posjete oslobođenom Hersonu, Foto: Reuters
Zelenski tokom jučerašnje posjete oslobođenom Hersonu, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Samitu Grupe 20 velikih ekonomija (G20) u Indoneziji pozvao je vodeće ljude ovih zemalja da pojačaju svoje liderstvo i da zaustave ruski rat u njegovoj zemlji u skladu sa mirovnim planom koji je predložio.

"Nećemo dozvoliti Rusiji da sačeka i ojača svoje snage", rekao je on putem video veze na indonezijskom ostrvu Bali, prenosi Rojters.

"Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski rat mora i može zaustaviti", dodao je.

Rojters navodi da nije još poznato da li je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je predvodio rusku delegaciju na samitu, ostao u prostoriji dok je Zelenski govorio.

Zelenski, koji je G20 nazvao G19, očigledno zato što ne smatra da je Rusija dio nje, dodao je i da je potrebno "zacimentirao ključni element poslijeratne bezbjednosne arhitekture na evroatlantskom prostoru" i da se "spriječi ponavljanje ruske agresije".

"Molim vas, izaberite svoj put za liderstvo - i zajedno ćemo sigurno sprovesti formulu mira", rekao je Zelenski.

Ponavljajući da Rusija mora da povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine i da ne može biti nikakvih teritorijalnih ustupaka od strane Kijeva, Zelenski je takođe pozvao na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

On je takođe pozvao na obnavljanje "radijacione bezbjednosti" u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju, uvođenje ograničenja cijena na ruske energetske resurse i proširenje inicijative za izvoz žitarica.

"Ako se Rusija protivi našoj formuli mira, vidjećete da ona želi samo rat", naveo je Zelenski.

Ukrajinske snage posljednjih sedmica su napredovale na istoku i jugu zemlje, ponovo zauzevši Herson, jedinu regionalnu prijestonicu koju je Rusija zauzela od februarske invazije.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će G20 na kraju sastanka na Baliju osuditi ruski rat u Ukrajini i njegov uticaj na globalnu ekonomiju, rekao je ranije visoki američki zvaničnik, dodaje Rojters.

Lideri G20, koji uključuje zemlje od Brazila do Indije, Saudijske Arabije i Njemačke i čine više od 80 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, otvorili su samit molbom domaćina Indonezije za jedinstvo i akciju za popravljanje globalne ekonomije uprkos dubokim razdorima oko Ukrajine.

Bonus video: