Napadi na ukrajinske gradove, poginula najmanje jedna osoba: Širom zemlje nestala struja

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je moguće više raketnih udara, ali je dodao: "Radimo, sve ćemo obnoviti, preživjećemo"

- "Ovo je najmasovnije granatiranje elektroenergetskog sistema od početka rata", rekao je ministar energetike German Galuščenko

38759 pregleda 12 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2022. 23:00h
Liveblog
18:55h

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskim napadima na ukrajinske gradove, u mnogim mjestima širom zemlje nestalo je struje, a Kijev kaže da se radi o najtežem talasu raketnih napada u skoro devet mjeseci rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rakete su padale na brojne gradove uključujući glavni grad Kijev, Lavov i Rivne na zapadu, Harkov na sjeveroistoku, Krivi Rog i Poltavu u centru, Odesu i Mikolajev na jugu i Žitomir na sjeveru Ukrajine.

Jedna osoba je poginula u napadu na stambenu zgradu u centru Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je moguće više raketnih udara, ali je dodao: "Radimo, sve ćemo obnoviti, preživjećemo".

Nestalo je struje u dijelovima nekoliko gradova, uključujući Kijev, Lavov i Harkov.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da je polovina glavnog grada bez struje.

Gradonačelnik Lavova je rekao da 80 posto grada nema struju pa su isključeni rasvjeta, voda i grijanje.

Gradskim vlastima u Vinici u zapadnoj centralnoj Ukrajini rečeno je da naprave zalihe vode nakon oštećenja pumpne stanice.

"Ovo je najmasovnije granatiranje elektroenergetskog sistema od početka rata", rekao je ministar energetike German Galuščenko.

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je više od 100 projektila ispaljeno na Ukrajinu, premašivši 84 koje je ispalila Rusija 10. oktobra kada su zabilježeni najteži vazdušni napadi.

Napadi su uslijedili nekoliko dana nakon povlačenja ruskih snaga iz južnog grada Hersona i poklopili su se sa samitom Grupe 20 nacija na Baliju kojim je dominirala rasprava o ratu u Ukrajini.

"To je ono što Rusija ima da kaže o pitanju mirovnih pregovora", napisao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

"Prestanite da predlažete Ukrajini da prihvati ruske ultimatume! Ovaj teror se može zaustaviti samo snagom našeg oružja i principa."

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

14:17h

Najmanje dvije eksplozije čule su se u Kijevu, a mogao se i vidjeti dim kako se diže nad gradom, rekao je dopisnik Rojtersa iz ukrajinske prestonice.

Eksplozije su uslijedile poslije upozorenja o vazdušnim napadima širom Ukrajine nekoliko sati nakon što se predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski obratio liderima Grupe 20 na Baliju.

"Rusija odgovara novim raketnim napadom na moćan govor Zelenskog na Samitu G20. Da li neko ozbiljno misli da Kremlj zaista želi mir? On želi poslušnost. Ali na kraju dana, teroristi uvijek gube", napisao je na Tviteru, Andrij Jermak, šef predsjedničkog štaba.

Da su se u prijestonici Ukrajine čule eksplozije potvrdio je i Kijev Independent.  

13:57h

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je od kineskog predsjednika Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.

Kako navodi Rojters to je izjavila portparolka španske vlade Izabel Rodrigez.

Sančez i Si održali su bilateralni sastanak na samitu G20 na Baliju.

12:20h

Kijev Independent piše da je prijavljena eksplozija u okupiranom Melitopolju u Zaporoškoj oblasti.

"Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se eksplozija dogodila u blizini mjesta gdje su bile raspoređene ruske trupe", dodaje Kijev Independent.

12:10h

Šef ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev izjavio je da su strani plaćenici i oružje koje isporučuje Zapad prioritetne mete za ruske snage koje se bore u Ukrajini, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters.

11:57h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na Telegram profilu "recept za mir", odnosno predloge Ukrajine za okončanje rata, koje je nedavno dao i liderima G20.

Povezani članci

15. Novembar 2022.

Zelenski objavio 10 uslova za kraj rata

11:42h

Rusija poriče mučenje ili druge oblike maltretiranja ratnih zarobljenika. Kijev je ranije rekao da provjerava sve informacije u vezi sa tretmanom zarobljenika i da će istražiti sva kršenja i preduzeti odgovarajuće pravne mjere.

Povezani članci

15. Novembar 2022.

OHCHR: I Rusija i Ukrajina mučile ratne zarobljenike

11:26h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da vojska ove zemlje nastavlja ofanzivu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti nakon što su preuzele kontrolu nad selom Pavlivka, javila je agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

11:14h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je razgovarao sa liderima Francuske i Njemačke o sukobu u Ukrajini, optužujući Kijev da odugovlači sa bilo kojim mogućim rješenjem.

Izmjena: 11:26h
11:13h

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je na sjednici lidera Grupe 20 da bi najbolji način za postizanje oporavka globalne ekonomije bilo okončanje ruskog rata u Ukrajini.

"Iznad svega, želio bih još jednom da jasno stavim do znanja da je najefikasniji način za oporavak svjetske ekonomije okončanje rata Rusije protiv Ukrajine", rekao je Šolc na sesiji o bezbjednosti hrane i energije na sastanku na Baliju.

08:53h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Samitu Grupe 20 velikih ekonomija (G20) u Indoneziji pozvao je vodeće ljude ovih zemalja da pojačaju svoje liderstvo i da zaustave ruski rat u njegovoj zemlji u skladu sa mirovnim planom koji je predložio.

08:53h

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns sastao se juče sa svojim ruskim kolegom u Turskoj kako bi upozorio Rusiju da ne upotrebljava nuklearno oružje u Ukrajini.

Povezani članci

15. Novembar 2022.

Upozorenje, a ne pregovori o okončanju rata

08:40h

Pod udarima ruskih snaga našao se i region Nikopolj, koji se nalazi sa druge strane rijeke Dnjepar u odnosu na Energodar, grad izgrađen oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Rusija teškom artiljerijom nastavlja da granatira region Nikopolj", rekao je guverner Valentin Rezničenko, a prenosi Kijev Independent.

Dodao je da su na meti bile visoke zgrade, kuće i preduzeća. Napadima su pogođeni i dalekovodi i gasovod, a da nema prijavljenih žrtava.

08:36h

Tokom jutra ruske snage napale predgrađe Zaporožja, napisao je na telegramu Oleksandr Staruh, regionaln i guverner, a prenosi Ukrinform.

"Opet, oko četiri sata ujutro, okupatori su sa četiri projektila, vjerovatno S-300 udarili na predgrađe Zaporožja", navodi se u postu.

Ukrinform dodaje da nisu prijavljene povrede ili materijalna šteta.

08:36h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 265. dan - šta se dešavalo juče provjerite OVDJE.

Bonus video: