Ekološki aktivisti isprskali zaštitno staklo Klimtove slike u bečkom muzeju

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom saopštenju navelo je nedavno da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, "ozbiljno potcjenjuju" štetu koju mogu da izazovu

4874 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ekološki aktivisti isprskali su u muzeju Leopold u Beču zaštitno staklo iz kojeg je čuveno djelo "Smrt i život", austrijskog slikara Gustava Klimta, saopštila je ta kulturna ustanova.

"Restauratori utvrđuju da li je oštećena slika zaštićena staklom“, navela je uprava tog muzeja u Beču i dodala da je staklo isprskano crnom tečnošću.

Odgovornost za taj incident je preuzela grupa "Poslednja generacija" (Letzte Generation).

Drugi detalji nisu saopšteni.

Taj slučaj je posljednji u nizu intervencija ekoloških aktivista u nekoliko velikih muzeja širom svijeta.

Gotovo 100 velikih muzeja širom svijeta u zajedničkom saopštenju navelo je nedavno da aktivisti koji ciljaju umjetničke radove, "ozbiljno potcjenjuju" štetu koju mogu da izazovu.

Ekološki aktivisti su 11. novembra pokušali da u Nacionalnom muzeju u Oslu zalijepe ruke na sliku "Krik", remek-djelo norveškog slikara Evdarda Munka, kako bi osudili naftnu industriju u Norveškoj.

Aktivisti, takođe ekološki, nedavno su u muzeju u Londonu prosuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iza kojeg su slavni "Suncokreti" holandskog umjetnika Vinsenta Van Goga.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sijena" francuskog umjetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku "Djevojka sa bisernom minđušom", holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera.

Bonus video: