Poljska odbija da se Ukrajina uključi u istragu pada rakete na poljsko selo

- Zelenski: Ne sumnjam da to nije bila naša raketa

- Vašington: Nemamo informacije koje protivrječe sa procjenama Varšave

35677 pregleda 16 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Varšavi, Foto: Reuters
Sa sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Varšavi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2022. 21:29h
Završeno
21:27h

Iz Ujedinjenih nacija rečeno je da ima razloga za "oprezni optimizam" u vezi sa obnavljanjem julskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora koji ističe u subotu.

Sporazum koji su podržale Ujedinjene nacije omogućio je nastavak isporuka žitarica iz određenih ukrajinskih luka na Crnom moru. Dosad je izvezeno deset miliona tona žitarica što je pomoglo u smanjenju cijena.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će Rusija odobriti nastavak sporazuma nakon dugotrajnih razgovora o pritužbama Moskve o preprekama izvozu sopstvenih žitarica i đubriva.

20:03h

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Edrijen Votson rekla je da Vašington nije primijetio ništa što bi bilo u suprotnosti sa preliminarnom procjenom Poljske da je razlog pada projektila na njenu teritoriju najvjerovatnije rezultat dejstva ukrajinske protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Kakvi god bili konačni zaključci, jasno je da je strana koja je na kraju odgovorna za ovaj tragični incident, Rusija, koja je lansirala salvu projektila na Ukrajinu posebno namijenjenih za gađanje civilne infrastrukture", istakla je Votson i dodala da Ukrajina ima puno pravo da se brani.

20:02h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nema sumnje da eksploziju u kojoj su poginule dvije osobe u Poljskoj nije izazvao ukrajinski projektil, javila je agencija Interfaks Ukrajina, prenosi Rojters.

"Ne sumnjam da to nije bila naša raketa", rekao je Zelenski novinarima.

Prema njegovim riječima, eksploziju u utorak izazvala je ruska raketa, dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izvještajima ukrajinske vojske u koje "ne može a da ne vjeruje".

Navodi se da je Zelenski smatra da je Ukrajini već trebalo dati pristup mjestu eksplozije.

"Imamo li pravo da budemo u istražnom timu? Naravno", dodao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, Moskva nije dala Kijevu nikakvu ponudu za mirovne pregovore.

"Oni ne komuniciraju sa nama", dodao je predsjednik Ukrajine.

17:50h

Predsjednik Poljske Andžej Duda odbio je danas zahtjev Ukrajine da je hitno uključe u istragu eksplozije i pada rakete u kojoj su u utorak u poljskom selu Pševodov blizu granice sa Ukrajinom poginule dvije osobe.

Dosadašnja poljska i američka istraga ukazuje da je riječ o padu rakete ukrajinskog PVO.

"Američki predsjednik Džozef Bajden predložio je noćas da istraga bude saveznička i vode je poljski i američki istražitelji. Ako neko želi da ga pustimo u istragu moraju o tome prvi da se dogovore američka i poljska strana" kazao je danas Duda na konferenciji za novinare poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Nakon eksplozije u poljskom selu
Nakon eksplozije u poljskom selufoto: Reuters

Prethodno su prije sastanka predsjednik Duda i premijer Mateuš Moravjecki saopštili da je sa vrlo, vrlo velikom vjerovatnoćom raketa koja je pala blizu skladišta žitarica u pograničnom selu Pševodov raketa ukrajinske PVO ispaljena u utorak da presretne rusku tokom masivnog bombardovanja po cijeloj Ukrajini pa nesrećno pala u Poljsku. "Ništa ne ukazuje na to da je to bio namjerni napad. Ukrajinska PVO ispaljivala je u utorak rakete u raznim pravcima. Nije ni došlo do klasične eksplozije, već je riječ samo o padu rakete sa eksplozijom goriva koja je uslijedila", rekao je ranije danas Duda, a i kao premijer Moravjecki naglasio je da je riječ o nesrećnom slučaju, a ne o ruskom raketnom napadu na Poljsku, kako o incidentu govori ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinske vlasti zatražile su danas da ih Poljska odmah uključi u istragu i hitno pusti predstavnike ukrajinskog Ministarstva odbrane i pograničnu stražu na teren gdje se desila eksplozija, a tvrde da imaju dokaze da postoji ruski trag.

"Mi govorimo, kao i saveznici na osnovu svojih informacija o vrlo velikoj vjerovatnoći prema našim dokazima. Istraga je još uvijek u toku i vode je zajedno poljski i maerički eksperti" rekao je Duda.

O tome da raketu koja je pala na Pševodov nije ispalila Rusija niti je ciljano napala Poljsku već da je riječ o padu ukrajinskog projektila govorili su pored poljskih i zapadni saveznici, američki predsjednik Džozef Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

17:48h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da eksplozija u istočnoj Poljskoj vjerovatno izazvana projektilom ukrajinske protivvazdušne odbrane i dodao da nema indikacija da je riječ o namjernom napadu ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a, prenio je Rojters.

"Ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost pošto nastavlja svoj nelegalni rat protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu.

11:45h

Čak i da se radilo o ukrajinskoj raketi koja je trebalo da presretne ruske projektile, to je bio rezultat našeg pokušaja da branimo svoje živote, poručila je ukrajinska poslanica Kira Rudik za Sky News.

10:48h

Večina članica Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) su u deklaraciji usvojenoj na kraju dvodnevnog samita u Indoneziji osudila je rat u Ukrajini, a svi su se složili da sukob iscrpljuje svjetsku privredu.

Po pitanju rata u tekstu se ukazuje da su o tome različiti stavovi zemalja unutar grupe , što je omogućilo da tekst dobije i potpis Rusije.

Razlike se ne odnose ne samo na Rusiju već i na Kinu i Indiju koje imaju značajne trgovinske veze sa Moskvom i do sada su se uzdržale od otvorene kritike rata, prenosi AP.

Ipak, u deklaraciji je navedeno da postoje "drugačiji pogledi i drugačije procjene" uz opasku da G20 nije forum gde se rješavaju bezbjednosna pitanja.

Članovi grupe, uključujući Rusiju, ističu u zajedničkom tekstu da je "upotreba ili prijetnja upotrebe nuklearnog oružja nedopustiva".

Potpisnici su pozdravili Inicijativu za crnomorsko žito postignutu uz posredovanje UN i Turske kojim je omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo, koji je bio domaćin skupa, pozdravio je uspjeh učesnka da se usvoji i ratifikuje deklaracija G20 i istakao da je to prvi dogovor oko zajedničkog teksta u okviru te grupe od februara.

"Zahvaljujem svima koji su učestvovali i koji su pokazali fleksibilnost" da se dođe do zajedničkog teksta, rekao je on.

Indonezija, zemlja domaćin samita G20, se početkom ove godine nadala da će moći da usmjeri svoje predsjedništvo na postizanja saradnje za oporavak svjetske privrede poslije pandemije kovida-19.

Međutim, rat koji je Rusija počela u Ukrajini krajem februara poremetio je taj program izazivajući brojne krize među kojima prehrambenu i energetsku, i produbio podjele među zemljama.

Poslije niza pripremnih ministarskih sastanaka u G20 koji nisu uspjeli da dođu do zajedničkih stavova zbog dubokih podjela između Zapada, Rusije i južnih zemalja oko rata u Ukrajini, Indonezija je uložila velike diplomatske napore da se postigne dogovor na ovom samitu.

08:33h

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je da je jedna osoba stradala, a sedam je ranjeno u ruskim napadima na Bahmut, prenosi Kijev Independent.

08:32h

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je sinoć saopštilo da je raketa ruske proizvodnje pala je poljsko selo Pševodovo, blizu granice sa Ukrajinom.

U eksploziji su poginule dvije osobe.

Asošiejted pres (AP) je ranije juče citirao visokog američkog obavještajnog zvaničnika koji je rekao da je eksplozija nastala zbog ruskih projektila koji su prešli u Poljsku.

Rusija je negirala umiješanost.

08:28h

Počeo je 266. dan ruske invazije - šta se juče dešavalo u Ukrajini pogledajte OVDJE

Bonus video: