Duda i Moravjecki: Nesrećan slučaj, pala raketa ukrajinske PVO ispaljena da obori ruske rakete u Ukrajini

"Ništa ne ukazuje na to da je to bio namjerni napad. Ukrajinska PVO je u utorak ispaljivala rakete u raznim pravcima. Nije ni došlo do klasične eksplozije, već samo do pada rakete ili je gorivo eksplodiralo", kazao je Duda novinarima poslije sjednice Biroa za nacionalnu bezbjednost

21115 pregleda 19 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2022. 13:50h

Predsednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki saopštili su danas da je istraga eksplozije u selu Pševodov kod granice s Ukrajinom, pokazala da nije bilo nikakvog ciljanog raketnog napada na Poljsku već je riječ o nesrećnom slučaju: da je pala raketa ukrajinske protiv vazdušne odbrane (PVO) ispaljena da obori ruske rakete u Ukrajini.

"Ništa ne ukazuje na to da je to bio namjerni napad. Ukrajinska PVO je u utorak ispaljivala rakete u raznim pravcima. Nije ni došlo do klasične eksplozije, već samo do pada rakete ili je gorivo eksplodiralo", kazao je Duda novinarima poslije sjednice Biroa za nacionalnu bezbjednost.

I premijer Morajvecki je potvrdio da je samo nesrećni slučaj bila jučerašnja eksplozija rakete ruske proizvodnje, kakve koriste i ruska i ukrajinska armija, a od koje su poginuli radnik magacina žitarica i seljak koji je dovezao kukuruz za otkup.

"Djelujući protiv ruskih raketa ukrajinske snage, ispaljivale su svoje rakete. Kako ukazuju informacije američkih službi i dokazi iz naše istrage, jedna od tih raketa pala je na teritoriju Poljske bez namjere strana u sukobu", rekao je Moravjecki.

Budući da napada na Poljsku nije ni bilo i da je u selo pala ukrajinska raketa, premijer Morjavecki je kazao da Poljska neće tražiti da se aktivira član 4 Sporazuma NATO kojim bi bile pokrenute konsultacije kada neka od savezničkih zemalja smatra da je ugrožena njena bezbednost ili teritorijalni integritet.

Poslije prvih vijesti lokalnih medija u utorak popodne o eksploziji, i vijesti agencije AP da su na Poljsku pale dvije ruske rakete, zvaničnici baltičkih zemalja su odmah osudili Rusiju da je gađala Poljsku, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je noćas ubjeđivao poljskog predsjednika da je raketa sigurno bila ispaljena iz Rusije na Poljsku, saopštio je noćas Duda.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg složio se sa procjenom Dude na današnjem sastanku vojne alijanse u Briselu.

"Istraga oko ovog incidenta je u toku i treba da sačekamo njen rezultat. Ali nemamo indikacije da je to rezultat namjernog napada", rekao je Stoltenberg novinarima.

Ove preliminarne procjene date su pošto su američki predsjednik Džozef Bajden i druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu podržale sprovođenje istrage, i usred ponovljenih izjava Rusije da ona nije ispalila raketu koja je pala u Poljskoj.

Bajden je jutros rekao da je "malo vjerovatno" da je Rusija ispalila raketu ali je dodao da će osigurati da se sazna tačno šta se dogodilo.

Raketa je pala juče blizu poljske granice sa Ukrajinom, dok je Ukrajina bila pod opsežnim napadom Rusije kada su krstareće rakete i dronovi eksplodirali širom njene teritorije, što je zamaglilo sliku o tome šta se tačno dogodilo u Poljskoj i zašto.

Bonus video: