IAEA: Rusija da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearkama

- Peskov: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja

- Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture: Postignut dogovor o produženju inicijative za izvoz žita preko Crnog mora za 120 dana

39579 pregleda 15 komentar(a)
Vatrogasci gase požar na objektima energetske infrastrukture u Kijevu, Foto: Reuters
Vatrogasci gase požar na objektima energetske infrastrukture u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2022. 22:23h
Završeno
22:20h

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojio je treću rezoluciju od početka rata u Ukrajini, apelujući na Rusiju da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Glasanje je obavljeno iza zatvorenih vrata, a zahtjev za rezoluciju su podnele Kanada i Finska.

Rojters navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da se u dokumentu spominje nuklearna elektrana Zaporožje, kao što je to bio slučaj u prethodnoj rezoluciji usvojenoj u septembru.

Od 35 članica IAEA, 24 su glasale za rezoluciju, dvije su bile protiv, sedam je bilo uzdržano, a dvije delegacije su bile odsutne.

18:11h

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je u selu Pševodovo, gdje je raketa ubila dvije osobe, da vlasti Ukrajine mogu da učestvuju u poljsko-američkoj istrazi tog incidenta jedino na osnovu međunarodnog prava.

18:06h

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da Rusija ne pokazuje znake spremnosti da povuče svoje trupe iz Ukrajine, prenosi Rojters.

"Bojim se da Rusija nije spremna da se povuče i sve dok se ne povuče mir neće biti moguć. Rusija je ta koja mora da omogući mir, agresor mora da se povuče ako želi održiv mir", naglasio je Borelj.

16:37h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio se Ujedinjenim nacijama, Moskvi i Kijevu na produženju sporazuma koji omogućava nastavak ukrajinskog izvoza žitarica.

"Izvoz više od 11 miliona tona žitarica u posljednja četiri mjeseca pokazao je važnost sporazuma za globalnu bezbjednost hrane", napisao je Erdogan na Tviteru.

16:36h

Finska, koja aplicira za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi NATO, ima istoriju ratova sa Rusijom, ali šumom prekrivena granica je i dalje označena samo znakovima i plastičnim linijama na nakvećem dijelu duž 1.300 kilometara granice.

Vlada je u junu je saopštila da će izgraditi barijere duž djelova ruske granice u pokušaju da ojača spremnost protiv hibridnih pretnji kao što je potencijalni masovni priliv tražilaca azila, prenosi Rojters.

Predlog zakona o pripravnosti, iako je sporan u smislu pravila Evropske unije o azilu, usvojen je u julu od strane većine koja omogućava parlamentu da ubrza zakone.

13:27h

Kremlj je poručio da nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja i optužio je Kijev da stalno mijenja uslove vezane za moguće mirovne pregovore.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je rekao novinarima da su za Rusiju nezamislivi javni pregovori sa Ukrajinom i naveo da Moskva poziva Vašington da usmjeri Kijev ka diplomatiji, prenosi Rojters.

Peskov je izjavio da je Vašington u stanju da shvati zabrinutost Rusije i da, ukoliko Sjedinjene Američke Države to žele, ohrabri Ukrajinu da se vrati za pregovarački sto.

Izmjena: 16:35h
13:22h

Ruski raketni udari oštetili su ili uništili neke od ukrajinskih postrojenja za proizvodnju gasa, saopštila je državna energetska kompanija Naftogas.

Izvršni direktor Naftogasa Aleksij Černišov rekao je da je Rusija izvršila "masovni napad" na infrastrukturu proizvođača gasa "Ukrgazvydobuvannia" u istočnoj Ukrajini.

"Trenutno znamo za nekoliko objekata koji su uništeni. Drugi su pretrpjeli oštećenja različitog stepena", rekao je Čerinšov.

Izmjena: 13:29h
11:44h

Povezani članci

17. Novembar 2022.

Za koje ratne zločine je optužena ruska vojska

11:12h

Ukrajinske snage kontrolišu oko jedan odsto teritorije u istočnom dijelu Luganske oblasti, rekao je zvaničnik kojeg je postravila Moskva Leonid Pasečnik, a prenosi Rojters.

Naveo je da Ukrajina kontroliše selo Belogorovka i još dva naselja u regionu.

Rusija je Lugansku oblast proglasila svojom nakon što je održala takozvani referendume u okupiranim oblastima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev objavile su tada da prekršeno međunarodno pravo.

09:11h

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da su današnji novi ruski raketni udari bili usmjereni na postrojenja za proizvodnju gasa i fabriku raketa, objavila je novinska agencija Interfaks Ukrajina, a prenosi Rojters.

"Rakete trenutno lete iznad Kijeva. Sada bombarduju naše objekte za proizvodnju gasa, naše fabrike raketa u Dnjepar i Južmaš", rekao je on.

Rojters dodaje da su se eksplozije osim u Odesi i Dnjepru, čule upravo i u glavnom gradu Ukrajine.

Navodi se da su izdata upozorenja o vazdušnom napadu.

Izmjena: 11:05h
08:51h

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo da je postignut dogovor o produženju inicijative za izvoz žita preko Crnog mora za 120 dana.

"Ova odluka je upravo donijeta u Istanbulu. Ujedinjene nacije i Turska ostaju oni koji garantuju Inicijativu", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Prvobitni dogovor postignut u julu pomogao je da se spriječi globalna kriza sa hranom dozvoljavajući izvoz hrane i đubriva iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine koje je blokirala Rusija.

Izmjena: 09:19h
08:21h

"To nije dokaz", rekao je Bajden.

08:00h

Institut za proučavanje rata saopštio je da su se pojavili video snimci sa ukrajinskom djecom koja su ilegalno deportovana ili su ih usvojile ruske porodice, objavio je Kijev Independent.

Na snimcima se tvrdi da je više od 150.000 djece ilegalno deportovano iz Donbasa 2022. godine, saopštio je Institut.

Institut dodaje da ruska prisilna usvajanja i deportacije ukrajinske djece "pod maskom šema za odmor i rehabilitaciju" vjerovatno rezultiraju namjernom kampanjom etničkog čišćenja.

07:57h

Ukrajinska vojska je saopštila da je odbila sedam ruskih napada tokom posljednja 24 sata.

Napadi su odbijeni u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab.

07:49h

Lučki grad Odesa na jugu Ukrajine jutros je pogođen ruskim projektilom, saopštile su ukrajinske vlasti, a prenosi Rojters.

Ukrajinski mediji, takođe, izvjestili su o nizu eksplozija u Dnjepru.

07:48h

Dvjesta šezdeset sedmi dan je ruske invazije na Ukrajinu - šta se juče dešavalo provjerite OVDJE.

Bonus video: