Mađarska: Profesori, studenti i roditelji formirali ljudski lanac dug 10 kilometara u centru Budimpešte

Profesori su u septembru osnovali pokret „Želim da predajem”, pozivajući na građansku neposlušnost u cilju povećanja plata prosvetnim radnicima i adekvatne uslove za rad. Oni takođe protestuju zbog organičenja njihovog prava na štrajk

10594 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mađarski profesori, studenti i roditelji proširili su protest pozivajući na povećanje plata prosvetnim radnicima i reformu obrazovnog sistema, formirajući ljudski lanac dug 10 kilometara u centru Budimpešte, dok su manji skupovi održani širom zemlje.

Profesori su u septembru osnovali pokret „Želim da predajem”, pozivajući na građansku neposlušnost u cilju povećanja plata prosvetnim radnicima i adekvatne uslove za rad. Oni takođe protestuju zbog organičenja njihovog prava na štrajk.

Nekoliko profesora je otpušteno iz jedne škole u Budimpešti zbog toga što su se pridružili pokretu, dok vlada premijera Viktora Orbana pokušava da izađe na kraj sa najvećim ekonomskim izazovima od kako je preuzela vlast 2010. godine.

Podstaknuta krzom zbog rata u susjednoj Ukrajini i padom vrijednosti forinte, mađarska inflacija je na putu da dostigne rekord u posljednjih 26 godina.

"Ono što mi zaista nedostaje jeste to što ne mogu da živim život osobe sa univerzitetskom diplomom”, kazao je 43-godišnji profesor istorije Janoš Džida, otac dvoje djece i oženjen takođe prosvetnom radnicom.

"Ne možemo sebi priuštiti da idemo u pozorište, operu, ili na bilo koji kulturni događaj i smatram da je to sramota za vladu Mađarske”, kazao je on za Rojters tokom protestnog skupa.

Njihove mjesečne plate zajedno iznose malo preko 500.000 forinti (1.270 dolara), i pošto prate režije jedva da im uopšte ostane novca.

Orbanova vlada je saopštila da će povećati plate zaposlenima u prosveti nakon što Evropska komisija oslobodi pristup fondovima za oporavak koji je uskraćen zbog spora oko vladavine prava i demokratskih poluga.

Bonus video: