Francuska odbila 123 izbjeglice s broda "Ocean Viking"

Francuska, Njemačka i devet drugih zemalja su rekle da su spremne da prihvate izbjeglice sa spasilačkog broda s mogućnošću azila

3497 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska je odbila da primi 123 od 234 migranta sa spasilačkog broda "Okeanski viking" (Ocean Viking), koji je bio predmet političkog spora zbog nove italijanske imigracione politike, objavio je francuski list L Figaro.

Poslije inspekcije je odlučeno da postupak za dobijanje azila neće biti pokrenut za 123 migranta koji su prošle nedjelje stigli u luku Tulon na jugu Francuske, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin državnom vijeću u Parizu, navodi Figaro.

Darmanin je prije nekoliko dana izjavio da bi repatrijacija neprihvaćenih migranata trebalo da se organizuje zajedno sa zemljom u kojoj je brod registrovan, čim to bude moguće, prenosi N1.

Odluka nove italijanske krajnje desne vlade, predvođene premijerkom Đorđom Meloni, da ne dopusti brodu "Okeanski viking“ ulazak u italijansku luku izazvala je spor s Francuskom, koja je Italiju optužila za kršenje međunarodnog prava.

Francuski konzervativni i desničarski političari kritikovali su odluku vlade da primi brod iz humanitarnih razloga.

Francuska, Njemačka i devet drugih zemalja su rekle da su spremne da prihvate izbjeglice sa spasilačkog broda s mogućnošću azila. U četvrtak je objavljeno da je 26 od 44 maloljetnika s broda već pobjeglo iz privremenog smještaja.

Predsjedavajuća veća departmana je objasnila da su mladi izbjeglice, uglavnom iz Eritreje, svojevoljno napustili smještaj kako bi se pridružili svojim porodicama u Njemačkoj, Norveškoj i Švedskoj.

Bonus video: