Ukrajinski zvaničnik: Pet osoba povrijeđeno u ruskom napadu na Bilozerku

Velika Britanija će obezbijediti novi paket protivvazdušne odbrane za Ukrajinu

24314 pregleda 26 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2022. 21:54h
Završeno
20:09h

Ukrajinsko snabdijevanje strujom je pod kontrolom uprkos nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema potrebe za panikom, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Ruski raketni udari uništili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a vlasti u Kijevu su juče saopštile da je moguće potpuno gašenje električne mreže Glavnog grada, prenosi Rojters. 

"Poričući panične izjave koje šire društvene mreže i onlajn mediji, uvjeravamo vas da je situacija sa snabdijevanjem energijom teška, ali pod kontrolom“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Vlasti širom zemlje zakazale su isključenje struje kako bi pomogle u popravci, navodi se, pozivajući porodice da smanje potrošnju energije za najmanje 25 odsto.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je prošlog mjeseca Rusiju da pokušava da destabilizuje zemlju prisiljavajući milione da bježe na zapad, stvarajući izbjegličku krizu za Evropsku uniju.

17:25h

Pet osoba je povrijeđeno u ruskom napadu na humanitarnu stanicu na jugu Ukrajine, saopštio je zamjenik šefa predsjedničke administracije Ukrajine, Kiril Timošenko.

Napad se dogodio u gradu Bilozerka, zapadno od Hersona, kazao je Timošenko a prenosi Rojters.

Ukrajinske trupe su Bilozerku od ruskih snaga, preuzele prošle nedjelje.

16:54h

Šef najveće ukrajinske privatne energetske kompanije Maksim Timčenko izjavio je danas bi stanovnici trebalo da razmotre napuštanje države kako bi smanjili potražnju na električnoj mreži u zemlji.

"Ako mogu da nađu alternativno mjesto za boravak na oko tri ili četiri mjeseca, to će biti od velike pomoći sistemu", rekao je izvršni direktor DTEK-a za BBC.

Ruski napadi oštetili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema. Milioni ljudi su bez struje zbog pada temperature tokom zime.

Ranije ove nedjelje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao je da su udari "posljedica" odbijanja Ukrajine da pregovara sa Rusijom. Nekoliko zapadnih lidera je reklo da je gađanje civilne infrastrukture ratni zločin.

Kompanija Timčenka koja daje više od četvrtine ukrajinske električne energije, kaže da sistem postaje sve manje pouzdan sa svakim ruskim napadom, a smanjenje potrošnje električne energije je ključ za njegovo održavanje.

Oštećeni energetski sistem nije u stanju da proizvede dovoljno električne energije da zadovolji trenutne potrebe, tako da svaki način smanjenja potrošnje, među kojima je i napuštanje zemlje, treba posmatrati kao pomoć Ukrajini da pobijedi u ratu protiv Rusije, objasnio je Timčenko.

"Ako trošite manje, onda će bolnice sa povrijeđenim vojnicima imati zagarantovano snabdijevanje strujom. Time manjim trošenjem struje ili odlaskom doprinosite drugim ljudima", rekao je on.

16:23h

Velika Britanija će obezbijediti paket protivvazdušne odbrane Ukrajine od 50 miliona funti (59,4 miliona dolara), uključujući protivvazdušne topove i tehnologiju za suzbijanje bespilotnih letjelica koje je isporučio Iran, rekao je premijer Riši Sunak tokom svog prvog putovanja u Kijev.

"Danas obezbjeđujemo novu protivvazdušnu odbranu, uključujući protivavionske topove, radare i opremu protiv bespilotnih letjelica, i pojačavamo humanitarnu podršku za hladnu, tešku zimu koja je pred nama“, rekao je Sunak u saopštenju, a prenosi Rojters. 

15:05h

Novi britanski premijer Riši Sunak prvi put je posjetio Kijev, pri čemu je obećao da će nastaviti čvrstu podršku Ukrajini, koja je bila u fokusu politike njegovih prethodnika.

"Britanija zna šta znači boriti se za slobodu", naveo je Sunak na Tviteru. "S vama smo do kraja".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video-snimak sastanka dvojice u Kijevu, prenosi Rojters.

"Sa prijateljima poput vas, uvjereni smo u našu pobjedu. Obje nacije znaju šta znači zalagati se za slobodu", napisao je Zelenski na Tviteru.

13:57h

Španska vlada objavila je danas da šalje 14 novih generatora Ukrajini, za mjesta gdje su, zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu, brojni Ukrajinci ostali bez struje i tople vode pred predstojeću zimu.

"Danas smo poslali novu isporuku od 14 generatora, imajući u vidu zimu koja će, kako se najavljuje, biti vrlo oštra i vrlo teška u Ukrajini", rekao je šef španske diplomatije Hose Manuel Albares na margini Parlamentarne skupštine NATO u Madridu.

Ukrajinska vlada juče je zatražila dodatnu pomoć od EU, procjenjujući da je oko polovine energetske infrastrukture zemlje izbačeno iz pogona zbog velikih ruskih udara izvedenih od početka oktobra. U zemlji je prvi snijeg pao u četvrtak.

Madrid je već 19. oktobra najavio da će poslati pet generatora Ukrajini.

Španija će takodje poslati dodatnih 30 kola hitne pomoći kao i policijska pojačanja da pomogne ukrajinskim vlastima u istrazi o mogućim ratnim zločinima na svojoj teritoriji, rekao je španski ministar.

13:55h

Rusija je osudila danas "provokativnu" odluku Varšave, koja je odbila da dozvoli ulazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na svoju teritoriju na ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

"Odluka Poljske je provokativna i bez presedana", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditovana, već nanosi nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije", navodi se u saopštenju.

Poljska koja početkom decembra organizuje ministarski sastanak OEBS-a objavila je juče da je odbila dolazak Lavrova na svoju teritoriju.

"Očekujemo od Ruske Federacije da izabere članove svoje delegacije u skladu sa važećim propisima", rekao je za Frans pres jedan izvor iz poljskog predsjedništva OEBS-a. Poljska je ove godine predsjedavajuća te organizacije.

Prema tom izvoru ruska delegacija ne treba da uključi osobe protiv kojih je EU uvela sankcije poslije početka ruske invazije Ukrajine, među kojima je i Sergej Lavrov.

"Te destruktivne poljske odluke ... guraju OEBS ka ponoru" navelo je rusko ministarstvo i optužilo međunarodnu organizaciju da se pretvara u teren za "antiruske vežbe".

Sastanak 57 ministara spoljnih poslova OEBS-a će biti održan 1. i 2. decembra u Lodju, u središtu Poljske.

Rusku delegaciju će predvoditi ruski ambasador pri OEBS-u Aleksander Lukačevič, prema navodima Moskve.

Od osnivanja 1975. usred hladnog rata da bi promovisala dijalog istok-zapad, OEBS ima sedište u Beču u Austriji.

Godišnji ministarski sastanak organizacije kome obično prisustvuje Lavrov je centralni događaj i prilika da ministri razmotre rad OEBS-a u svim sferama aktivnosti.

08:49h

Rat u Ukrajini - 269. dan. 

Ukrajinska prijestonica Kijev, područje oko luke Odese, kao i više od deset drugih regiona bore se sa nestašicama struje nakon neprekidnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Situacija sa isporukom struje je teška u 17 regiona, kao i u prijestonici", naveo je Zelenski u noćnom video-obraćanju, prenio je Rojters.

Kako je rekao, situacija je veoma teška u regionu Kijeva, kao i u samom gradu, zatim u regionu Odese i području Vinice i Ternopila na zapadu i jugozapadu Ukrajine.

Prethodno su gradske vlasti u Kijevu upozorile da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

Bonus video: