Bugarska optužila pet osoba za pomoć osumnjičenom za napad u Istanbulu

Lokalni televizijski kanali rekli su da su tri osobe optužene u Bugarskoj iz Moldavije, a četvrta iz neodređene arapske zemlje. Nije bilo neposrednih detalja o petoj osobi

3917 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od optuženih muškaraca, Foto: Reuters
Jedan od optuženih muškaraca, Foto: Reuters

Bugarska je optužila pet osoba za pomaganje jednom od osumnjičenih u bombaškom napadu prošlog vikenda u centru Istanbula u kojem je ubijeno šest osoba.

Turska je juče zatvorila 17 osoba zbog eksplozije prošle nedjelje, za koju Ankara okrivljuje Radničku partiju Kurdistana (PKK) koju naziva terorističkom grupom.

Među žrtvama su dvije djevojčice od devet i 15 godina.

Portparolka tužilaštva u Sofiji Sijka Mileva za AFP kazala je da je optuženo pet osoba zbog njihove logističke pomoći jednom od osumnjičenih da pobjegne.

Lokalni televizijski kanali rekli su da su tri osobe optužene u Bugarskoj iz Moldavije, a četvrta iz neodređene arapske zemlje. Nije bilo neposrednih detalja o petoj osobi.

PKK i njen sirijski ogranak YPG negirali su umiješanost u eksploziju, u kojoj je takođe ranjena 81 osoba. Nijedan pojedinac ili grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Turska policija uhvatila je glavnu osumnjičenu Alhamu Albashir, Sirijku za koju se navodi da je radila za kurdske militante, u predgrađu Istanbula.

Albashir je navodno priznala da je postavila bombu tokom njenog ispitivanja.

Istanbulski sud odredio je istražni zatvor za 17 osumnjičenih zbog optužbi za “uništenje nacionalnog jedinstva” i “namjerno ubistvo”.

Napad je bio najsmrtonosniji u posljednjih pet godina i izazvao je gorka sjećanja na talas bombaških napada širom države od 2015. do 2017. za koje se najviše krive kurdski militanti i džihadisti Islamske države.

Bonus video: