Izazov teži od svih sa kojima se suočio u ringu

Nekada bokserski šampion, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko mora da osigura da prijestonica fukcioniše uprkos ruskim napadima

10277 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Pancir naslonjen na radijator, istrošene čaure na stolu, bokserski suveniri i natpis koji traži od posjetilaca da ostave vatreno oružje ispred vrata. Tako izgleda kabinet gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, bivšeg svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Sliku dopunjuju ličniji detalji, poput knjige o Vinstonu Čerčilu sa posvetom autora, bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona.

”Kada bih pokušao da objasnim sve izazove sa kojima sam suočen, bile bi nam potrebne nedjelje,” rekao je 51-godišnji Kličko u intervjuu za Asošiejtid pres (AP).

Supermarket u Kijevu tokom nestanka struje
Supermarket u Kijevu tokom nestanka strujefoto: Reuters

Kao i tokom profesionalne bokserske karijere, borba za opstanak u kojoj sada učestvuje je primarna. Međutim, on mora i da spriječi potpuni nestanak struje u njegovom gradu od tri miliona ljudi, da obezbijedi da se porodice ne smrzavaju na hladnoći koju donosi početak zime, kao i da hiper-digitalni glavni grad Ukrajine ostane povezan sa spoljnim svijetom.

”To je teror”, rekao je Kličko o stalnim napadima Rusije, 268. dana invazije. “Ostavili su nas da se smrzavamo”, rekao je. “Bez struje, bez grijanja, bez vode.”

Struja se i dalje uključuje, ponekad, ali se više ne može osloniti na nju. U gradu sa sveprisutnom wi-fi mrežom gdje se gotovo sve može obaviti onlajn, dugotrajni prekidi struje su užasna nova situacija za mnoge. Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su ruski udari oštetili oko polovine ukrajinske energetske infrastrukture.

U kijevskim restoranima, gosti jedu u polumraku, a služe ih konobari koji nose svijeće. Građani se bude u gluvo doba noći ako je tada njihov red da ponovo dobiju nekoliko sati struje, da se istuširaju i operu veš.

ukraine
foto: Beta/AP

”Ogroman izazov,” rekao je Kličko. Na pitanje koji je najgoro mogući scenario, odgovorio je:

“Ne volim da pričam o tome. Ali moram biti spreman.”

AP navodi da se na osnovu posljednjih napada može zaključiti da manje ruskih raketa i dronova uspijeva da probije vazdušnu odbranu prijestonice jer je pojačana zapadnim sistemima za obaranje projektila.

Britanski premijer Riši Sunak je u subotu, prilikom iznenadne posjete, obećao 125 komada protivavionskog naoružanja i druge odbrane od dronova koje je Rusija dobila od Irana.

”Puno je bolje nego ranije. Definitivno”, rekao je Kličko. “Ali to nije dovoljno. ... Treba nam više da zaštitimo druge gradove”.

Zelenski i Sunak u Kijevu
Zelenski i Sunak u Kijevufoto: Reuters

Ruski nalet raketnih udara djelimično je osmišljen da iscrpi ukrajinske zalihe protivvazdušne odbrane i konačno postigne dominaciju na nebu iznad te zemlje, rekao je u subotu visoki zvaničnik Pentagona.

Kličkova pretpostavka je da je strategija ruskog predsjednika Vladimira Putina da stvori toliku muku za Ukrajince da oni odustanu od borbe. Gradonačelnik predviđa da to neće uspjeti.

”Nakon svakog raketnog napada, razgovaram sa građanima, sa običnim civilima. Oni nisu potišteni. Oni su ljuti i spremni da ostanu i brane naše kuće, naše porodice i našu budućnost”, rekao je Kličko.

kyiv
foto: Beta/AP

On je istakao poruku jednog kijevskog vojnika koji mu je rekao da na frontu “nema grijanja, vode, struje, nikakvih usluga.”

“Borimo se za svakog od vas. Ako se žalite, sjetite se kako je nama”, rekao je Kličko, podsjećajući na riječi vojnika.

“To je odličan odgovor”, rekao je gradonačelnik.

Nakon svakog raketnog napada, razgovaram sa građanima, sa običnim civilima. Oni nisu potišteni. Oni su ljuti i spremni da ostanu i brane naše kuće, naše porodice i našu budućnost

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, juče je granatirana, što je naišlo na osudu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Šef IAEA je rekao da takvi napadi rizikuju veliku nuklearnu katastrofu.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje najveće evropske nuklearke.

Bonus video: