General Armagedon da pokaže rezultate na bojnom polju

Od komandanta snaga u Ukrajini se traži da dokaže da nije pogriješio kada je donio odluku o povlačenju iz Hersona

24739 pregleda 13 komentar(a)
Sergej Surovikin, Foto: Rojters
Sergej Surovikin, Foto: Rojters

Vodeći ruski jastrebovi stali su uz ponižavajuću odluku o povlačenju iz ukrajinskog grada Herson ovog mjeseca, ali je komandant koji se založio za taj potez sada pod sve većim pritiskom da dokaže da je postupio ispravno.

Sergej Surovokin, kojem su ruski mediji dali nadimak general Armagedon, 9. novembra je naredio ruskim snagama da napuste Herson i zapadnu obalu rijeke Dnjepar, gdje su bile opasno izložene.

Surovikin, 56-godišnji veteran ratova u Čečeniji i Siriji, koji je dobio odlikovanje od predsjednika Vladimira Putina, tvrdio je da će povlačenje omogućiti Moskvi da spasi opremu i rasporedi snage, kojih je tamo prema procjenama SAD bilo 30.000, u ofanzive na drugim mjestima.

Dio tih trupa je premješten iz južne u istočnu Ukrajinu, gdje bjesne žestoke borbe, a dobitnik ordena Heroj Rusije je pod pritiskom na pragu zime da pokaže da je donio pravu odluku, piše Rojters.

Ukrajinci blizu rijeke Dnjepar nakon ruskog povlačenja iz Herson
Ukrajinci blizu rijeke Dnjepar nakon ruskog povlačenja iz Hersonfoto: Reuters

"Čekamo vaše briljantne rezultate i molimo se za vas, ja se molim za vas svakog dana," rekla je Surovikinu u jednoj TV emisiji prošle nedjelje Margarita Simonjan, glavna i odgovorna urednica državne televizije "Raša tudej" i jedna od glavnih javnih zagovornica rata.

Simonjan je pozvala Surovikina da ignoriše "gluposti" od kritičara, aludirajući na uticajne vojne blogere koji su nezadovoljni njegovom odlukom o povlačenju.

Jedan od tih blogera, Vladlen Tatarski, koji ima više od pola miliona pratilaca na servisu za razmjenu poruka Telegram, ljutito je reagovao na posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Hersonu nakon povlačenja, pitajući zašto ga Rusi nisu ubili.

"Zašto prolivamo našu krv? Zašto Zelenski može mirno da dođe u Herson? Upitao je Tatarski u jednoj video-objavi.

"Simbolično bi bilo sjajno da je Geran (vrsta drona) sletio na njegovu glupu glavu, ali to se nije desilo. Zašto? Ili ćemo voditi totalni rat ... ili ništa nećemo postići."

Pritisak

Ruski ultranacionalista Aleksandar Dugin, čija ćerka Darja je ubijena u blizini Moskve u avgustu, u, prema tvrdnjama Rusije, atentatu u organizaciji ukrajinske države, izvršio je dodatni pritisak na Surovikina, rekavši da je Herson posljednji dio ukrajinske teritorije koji Rusija može priuštiti da prepusti.

"Granica je dostignuta," izjavio je Dugin za nacionalistički portal "Carigrad" (Tsargrad).

Visoki zvaničnici ruske vlade i ratni jastrebovi kažu da žele povratak Hersona u određenom trenutku, što, prema ocjeni Rojtersa, djeluje teško izvodljivo u skorije vrijeme.

Selo Gorenka u Kijevskoj oblasti
Selo Gorenka u Kijevskoj oblastifoto: Reuters

Osvajanje novih teritorija na istoku u borbi sa jako motivisanom ukrajinskom vojskom opremljenom zapadnim naoružanjem, takođe nije lak zadatak, posebno zimi. Ukrajinske vlasti su, sa druge strane, obećale da će nastaviti da oslobađaju teritorije.

Neki takođe pozivaju Surovikina da intenzivira rusku kampanju bombardovanja ukrajinske energetske infrastrukture sa ciljem, kako se vjeruje, da se Ukrajinci dovedu za pregovarački sto.

Vladimir Solovjov, jedan od najpoznatijih ruskih ultranacionalističkih TV voditelja, izjavio je prošle nedjelje: "Apelujem na heroja Rusije, generala armije Surovikina: Druže generale armije, molim vas da dovršite totalno uništenje energetske infrastrukture nacističke ukrajinske hunte."

Neki takođe pozivaju Surovikina da pojača kampanju bombardovanja ukrajinske energetske infrastrukture

Drugi TV komentatori su počeli da javno dovode u pitanje način vođenja rata, mada u pažljivo osmišljenim nastupima sa ciljem da stvore utisak istinske javne debate, navodi Rojters.

Jedan od njih, Dmitrij Abzalov, požalio se na manjak informacija, rekavši da bi volio da zna, "za promjenu", koji su konkretni ciljevi Moskve u Ukrajini.

Maksim Jusin je negodovao zbog, kako je rekao, laži koje iznose neki političari na državnoj TV koji se hvale da su ruske snage toliko jake da mogu da stignu do "poljske granice, Berlina, Lamanša i Lisabona."

"To je komedija," rekao je Jusin.

Selo Komišuvaha u Zaporoškoj oblasti nakon ruskih udara
Selo Komišuvaha u Zaporoškoj oblasti nakon ruskih udarafoto: Reuters

Neke od supruga i majki nedavno mobilisanih Rusa organizovale su se da pokušaju da izvrše pritisak na ministarstvo odbrane povodom, kako smatraju, neadekvatne obuke i opreme.

Rojters ističe da je njihov broj zasad relativno mali, ali su njihove pritužbe, koje ministarstvo odbrane odbacuje, slične onima koje dolaze od javnih ličnosti, zagovornika rata.

Žrtveni jarac?

Imenovanje Surovikina 8. oktobra bilo je prvi put da je Rusija javno imenovala glavnog komandanta svojih snaga u Ukrajini.

Povlačenje iz Hersona je proteklo brže i lakše nego što su predviđali mnogi zapadni vojni analitičari. Jedan visoki američki vojni zvaničnik izjavio je za Rojters da je ono bilo "relativno urednije" u poređenju sa prethodnim ruskim povlačenjima.

Britanska vojna obavještajna služba se saglasila, rekavši u saopštenju u nedjelju da su ruske snage vjerovatno bile uspješne u ograničavanju gubitaka vojne opreme dok su uništavale ono što su ostavile za sobom.

Bilo je očigledno da su imenovanje Surovikina i pohvale na njegov račun barem djelimično posljedica potrebe da se stvori figura sa mandatom za "sramne" akcije koje Putin nije želio da preduzme u svoje ime

Dok ruska vojska i dalje pati od lošeg rukovodstva na nižem i srednjem nivou ... ovaj relativni uspjeh je vjerovatno djelimično zasluga efikasnije, jedinstvene operativne komande pod generalom Sergejem Surovikinom," naveli su.

Ukrajinski ministar odbrane i zapadne diplomate kažu da se čini da je general uveo veću disciplinu, kao i više brutalnosti svojim pojačanim napadima na infrastrukturu.

"Surovikin je napravio veliku razliku u načinu na koji oni funkcionišu", kaže Entoni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji. Dodao je da "postoji više osjećaja koherentnosti i razumne svrhe povodom onoga što Rusija smjera u vojnom mislu".

U nekim ruskim krugovima, njegovo imenovanje je protumačeno kao postavljanje potencijalnog žrtvenog jarca štiteći Putina i, u manjoj mjeri, ministra odbrane Sergeja Šojgua, od direktnih kritika.

putin
foto: Reuters

"Bilo je očigledno da su imenovanje Surovikina i pohvale na njegov račun barem djelimično posljedica potrebe da se stvori figura sa mandatom za "sramne" akcije koje Putin nije želio da preduzme u svoje ime", ocijenio je bivši ruski diplomata Aleksandar Baunov, viši saradnik Karnegi centra.

On je dodao da se Surovikin uklapao u taj šablon jer se njegov imidž Sibirca koji je spreman da koristi brutalnu taktiku da postigne rezultate dopao ruskim nacionalistima i u njihovim očima je imao autoritet da nadgleda povlačenje bez izazivanja previše opasnih unutrašnjih podjela.

"General je iskoristio polovinu svog mandata. Sada će se očekivati da iskoristi drugu polovinu", rekao je Baunov.

"Neki će ovo vidjeti kao novu ofanzivu koja će dokazati da su sva povlačenja zapravo bila taktički manevar. Drugi će to vidjeti kao način da se Ukrajina primora da uđe u mirovne pregovore koristeći sljedeću formulu: grad Herson u zamjenu za mir, struju, vodu i grijanje u ukrajinskim gradovima".

Bonus video: