Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije

Posljednji paket mjera, usvojen u oktobru, otvorio je mogućnost targetiranja pojedinaca i kompanija u trećim državama ukoliko pomažu u zaobilaženju restriktivnih mjera koje su nametnute Kremlju

5879 pregleda 8 komentar(a)
Fon der Lajen (Ilustracija), Foto: REUTERS
Fon der Lajen (Ilustracija), Foto: REUTERS

Evropska unija priprema deveti paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na ruske napade na Ukrajinu, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posjete Finskoj.

Fon der Lajen je navela da EU naporno radi "da udari Rusiju tamo gdje boli kako bi oslabila njene ratne kapacitete" i da zbog toga može najaviti da "se punom brzinom radi na devetom paketu sankcija".

"Uz to, sigurna sam da ćemo vrlo brzo uspjeti odobriti globalno ograničenje cijene ruske nafte, zajedno s članicama Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija i drugim velikim partnerima. Nećemo stati sve dok Ukrajina ne nadvlada Putina i njegov varvarski rat", rekla je ona a prenosi Radio slobodna Evropa.

Fon der Lajen nije iznijela detalje o tome koje bi mjere mogao sadržati novi paket sankcija EU.

U posljednjem paketu koji je EU usvojila u oktobru, blok je otvorio mogućnost targetiranja pojedinaca i kompanija u trećim državama ukoliko pomažu u zaobilaženju restriktivnih mjera koje su nametnute Kremlju.