Merkel: Nijesam imala moć da utičem na Putina

Merkelova je odustala od razgovora sa ruskim liderom jer je shvatila da na kraju svog mandata nema političku snagu da nešto promijeni

7996 pregleda 5 komentar(a)
Merkel, Makron i Putin nakon samita u Parizu 9. decembra 2019., Foto: Rojters
Merkel, Makron i Putin nakon samita u Parizu 9. decembra 2019., Foto: Rojters

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je htjela da organizuje evropske pregovore sa Vladimirom Putinom godinu dana prije njegove invazije na Ukrajinu, ali da je na kraju odustala jer nije vidjela mogućnost da na kraju svog mandata utiče na ruskog lidera.

Merkelova je u juče objavljenom intervjuu za "Špigl" kazala da su ona i francuski predsjednik Emanuel Makron planirali da organizuju razgovore sa Putinom tokom njenog posljednjeg ljeta na dužnosti kancelarke.

"Međutim, više nijesam imala političku snagu jer, na kraju krajeva, svi su znali: ona odlazi na jesen", kazala je.

Merkelova koja se povukla iz politike nakon 16 godina na vlasti poslije u septembru 2021, zvanično je predala kormilo socijaldemokrati Olafu Šolcu.

Predsjednik SAD Džo Bajden sastao se sa ruskim liderom u junu 2021.

Govoreći o oproštajnoj posjeti Moskvi u avgustu 2021, Merkelova koja tečno govori ruski jezik, kazala je: Osjećaj je bio jasan: u smislu politike moći, gotovi ste. Za Putina, bitna je samo moć".

Ipak, bivša konzervativna liderka rekla je da je bilo "vrijeme za novi pristup" budući da njena vlada nije ostvarila napredak ne samo u Ukrajini već takođe ni u konfliktima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

Bonus video: