Njemačka i Francuska potpisale deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti

Odnosi dvije zemlje su zategnuti posljednjih mjeseci zbog različitih pogleda na ključna pitanja kao što su energetika, odbrana i industrijska politika. Dolazak francuske premijerke u Berlin smatra se pokušajem otopljavanja odnosa

5157 pregleda 0 komentar(a)
Born i Šolc, Foto: Rojters
Born i Šolc, Foto: Rojters

Njemačka i Francuska su potpisale zajedničku deklaraciju o jačanju energetske solidarnosti, rekli su danas njemački kancelar Olaf Šolc i francuska premijerka Elizabet Born.

"Prijatelji stoje jedan uz drugog u zahtijevnim vremenima", rekao je Šolc novinarima tokom prve posjete francuske premijerke glavnom gradu Njemačke, prenio je Si-En-En (CNN).

Šolc je dodao da su Njemačka i Francuska "primer opšteevropske solidarnosti".

Prema riječima Elizabet Born, radi se o "važnom tekstu koji će imati konkretne efekte i koji štiti građane obje zemlje"

"Naše dvije zemlje potrebne su jedna drugoj da prebrode energetsku krizu naredne zime", dodala je francuska premijerka.

Odnosi dvije zemlje su zategnuti posljednjih mjeseci zbog različitih pogleda na ključna pitanja kao što su energetika, odbrana i industrijska politika.

Dolazak Elizabete Born u Berlin smatra se pokušajem otopljavanja odnosa.

Šolc je rekao da Njemačka i Francuska podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, i pozvao Rusiju da prestane da bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Čini se da se Evropa razvodi od energetske vezanosti za Moskvu s obzirom da je ruski izvoz uglja, nafte i prirodnog gasa naglo opao otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Međutim, kako ukazuje CNN, evropski uvoz jedne od ključnih vrsta ruskog prirodnog gasa je u porastu i ostaje od kritične važnosti za podmirivanje energetskih potreba zemalja članica Evropske unije.