U Belgiji zaplijenjeno 115 kg kokaina, među osumnjičenima za šverc i članovi "kavačkog klana"

Droga je zaplijenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokain u betonskim pločama radi lakšeg izvoza

29908 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2022. 20:54h

Policija u Belgiji zaplijenila je oko 115 kilograma kokaina sakrivenog u betonskim pločama u okviru međunarodne policijske operacije koja za cilj ima razbijanje srpske kriminalne mreže, saopštilo je belgijsko pravosuđe.

Uhapšeno je ukupno devet osoba, pet u Belgiji, dvije u Holandiji, jedna u Luksemburgu i jedna u Srbiji, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, saopštilo je da su među osumnjičenima za šverc kokaina - srpskim državljanima uhapšenim u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, članovi "vračarskog", odnosno "kavačkog" klana.

Droga je zaplijenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokain u betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

"Otkriveno je i zaplijenjeno najmanje 103 paketa sa od više od jednog kilograma (ukupno oko 115 kilograma)" za koje se procjenjuje da bi dostiglo vrijednost od 11,5 miliona eura na tržištu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Uhapšeni su koristili registrovanu kompaniju u Arlonu koja se bavi preprodajom betonskih ploča, u koje su sakrivali po tri paketa sa kokainom, težine od po 1.120 grama.

Ta kriminalna grupa je kokain preko njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do njemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu za dalju prodaju.

Pretresi su istovremeno sprovedeni u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji.

"Ukupno je bilo angažovano skoro 100 pripadnika različitih policijskih službi u operaciji koja ima za cilj razbijanje srpske kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom", navelo je tužilaštvo.

U zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, uhapšeno je osam osoba, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

Bonus video: