Energetska kriza povećala javni dug Britanije na gotovo 100 odsto BDP-a

Zemlja se počela jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije, pa se u oktobru neto zadužila 13,5 milijardi funti, u poređenju sa 9,2 milijarde funti u istom mjesecu prošle godine. Prema prognozama britanska privreda će se naredne godine smanjiti 1,4 odsto

5731 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Javni dug Velike Britanije je prošli mjesec porastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odnosno na 97,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), usljed zaduživanja.

Zemlja se počela jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije, pa se u oktobru neto zadužila 13,5 milijardi funti, u poređenju sa 9,2 milijarde funti u istom mjesecu prošle godine.

Analitičari procjenjuju da je visoko zaduživanje u oktobru rezultat vladine mjere zaštite domaćinstava od visokih cijena energenata, prenosi SEEbiz.

Vlasti su u jesen uvele dvogodišnje ograničenje cijena struje i gasa za domaćinstva, a zatim i šestomjesečno ograničenje za preduzeća, javne ustanove i nevladine organizacije. Na taj su se korak odlučili zbog bjesomučne inflacije, posebno visokih troškova energije. "Ispravno je da je zemlja povećala svoje zaduživanje kako bi podržala milione preduzeća i porodica", komentarisao je brojke novi britanski ministar finansija Džeremi Hant.

On je kazao da bi odgovorili na izazov inflacije podstaknute vrtoglavim porastom računa za energiju, ključno je postaviti javne finansije na održiviji put. Hant je prošle sedmice predstavio budžetski plan koji ima za cilj dovesti brojke u red i smiriti porast inflacije. Plan uključuje 55 milijardi funti povećanja poreza i smanjenja potrošnje, uključujući zamrzavanje iznosa poreskih olakšica za građane i povećanje poreza na neočekivanu dobit od energetske industrije.

On je tada objasnio i da je Velika Britanija u recesiji. Britanska privreda će se naredne godine smanjiti 1,4 odsto, a nezaposlenost će porasti sa sadašnjih 3,6 odsto na 4,9 odsto do 2024. godine.

Bonus video: