Lagard: Inflacija u Evropi još nije dostigla vrhunac

Centralne banke rizikuju da dovedu ekonomije država u recesiju dok se svijet bori sa energetskom krizom, rastom cijena hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar

5172 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je danas u Evropskom parlamentu da nije uvjerena u to da je inflacija dostigla vrhunac nakon što je prešla najviše zabilježene nivoe u eurozoni.

Lagard je takođe rekla evropskim poslanicama da ECB nije gotova sa podizanjem kamatne stope čiji je cilj ublažavanje efekata povećavanja cijena.

Prema njenim riječima, previše je neizvjesnosti da bi se znalo da li će inflacija koja je u oktobru iznosila 10,6 odsto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste euro.

Kada se pogleda u ono što tjera cijene da skaču, "nevezano na to da li se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili o energentima, mi ne vidimo komponente ili smjer koji bi me natjerao da povjerujem da smo dostigli vrhunac inflatornih kretanja i da će inflacija ubrzo opasti", rekla je Lagard.

To, prema njenim riječima, znači da će ECB "nastaviti da kroti inflaciju svim oruđima koja joj stoje na raspolaganju", a primarno kroz povećanje kamatne stope, dodala je ona u obraćanju Komiteta za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatne stope u oktobru, što je najbrži ikada zabilježen ritam njihovog skakanja naviše, ECB, kako je Lagard rekla, očekuje da će "dodatno povećavati stope, do nivoa koji je neophodan kako bi se obezbijedilo da se inflacija u dogledno vrijeme vrati na srednjoročni projektovani procenat od dva odsto".

ECB se pridružila Federalnim rezervama SAD i drugim centralnim bankama širom svijeta u brzom podizanju kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije koja je podivljala dok se globalna ekonomija prvo oporavljala od pandemije kovida-19 a onda se pogoršala usljed invazije Rusije na Ukrajinu koja je izazvala rat u toj zemlji.

Centralne banke rizikuju da dovedu ekonomije država u recesiju dok se svijet bori sa energetskom krizom, rastom cijena hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.