Gornji dom ruskog parlamenta usvojio pooštreni zakon o zabrani promocije LGBTQ prava

Poslije usvajanja u oba doma, zakon ide kod predsjednika Rusije Vladimira Putina na potpisivanje, a potom stupa na snagu

5642 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, jednoglasno je danas usvojio zakon kojim se značajno proširuju ograničenja na aktivnosti koje vlasti ove zemlje podvode pod promociju LGBTQ prava.

Savjet federacije je veoma brzo potvrdio zakon nakon podjednako brzog usvajanja u donjem domu parlamenta, Državnoj dumi.

Poslije usvajanja u oba doma, zakon ide kod predsjednika Rusije Vladimira Putina na potpisivanje, a potom stupa na snagu.

Zakonom iz 2013. godine zabranjene su aktivnosti koje ruske vlasti smatraju širenjem "propagande netradicionalnih seksualnih odnosa" pred maloljetnicima.

Novim zakonom se zabrana sa maloljetnih lica proširuje na sva punoljetna lica.

Njime se zabranjuju reklame, medijski i onlajn sadržaji, knjige, filmovi i pozorišne predstave za koje se smatra da sadrže LGBTQ "propagandu".

Zakonom se postojeća ograničenja u pogledu maloljetnika proširuju na zabranu da im se predočavaju informacije o promjeni pola.

Kršenje zakona kažnjavaće se novčano, a ako ih počine nerezidenti, mogu biti protjerani iz Rusije.

Predviđene kazne kreću se od 100.000 do dva miliona rubalja (1.660-33.000 dolara), a za neke prekršaje, ukoliko ih počine nerezidenti, može se dobiti petnaestodnevni pritvor pa onda protjerivanje iz zemlje.

Kažnjavanje je isključivo prekršajno, jer ruskim zakonom je propisano da se krivični zakonik može mijenjati isključivo donošenjem specijalnog zakona.

Rusija je eksplicitno zabranila istopolne brakove izmjenama Ustava iz 2020. godine.