Opaka taktika otkriva slabost Rusije

Pošto je propala ideja da se Ukrajina osvoji munjevitom brzinom, prešlo se na plan potpunog onesposobljavanja te zemlje. Zagovornici rata poručuju javnosti da bi to moglo spriječiti još veći poraz Rusije

17756 pregleda 23 komentar(a)
Stambena zgrada uništena u granatiranju Donjecka, Foto: Rojters
Stambena zgrada uništena u granatiranju Donjecka, Foto: Rojters

Invazija na Ukrajinu je ušla u deseti mjesec, a nova ruska taktika uništavanja infrastrukture koja u milione ukrajinskih domova donosi svjetlo, grijanje i vodu otkriva slabost Rusije i očaj pred prkosnim otporom Ukrajinaca, ocjenjuje "Gardijan".

"Nemoć Rusije - i razmjere razaranja koje je Moskva nanijela teritoriji koju smatra svojom - ponovo se provlači kroz zvanična saopštenja, čak i dok Kremlj nastoji da ostavi Ukrajinu u užasnom stanju na pragu oštre zime", navodi se u analizi britanskog lista.

Ruski zvaničnici na momente upoređuju uništenje u ukrajinskim gradovima i svoju strategiju sa onom iz Drugog svjetskog rata, gotovo je prikazujući kao strategiju spržene zemlje.

Kijev bez struje
Kijev bez strujefoto: Reuters

Na konferenciji za novinare u četvrtak, ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu postavljeno je teško pitanje o ruskom granatiranju Hersona, grada za koji je tvrdila da će pripojiti u septembru, zatim je pobjegla iz njega u novembru, a sada ga redovno granatira preko Dnjepra.

"Kako možete opravdati raketne napade na civilno stanovništvo, infrastrukturu, lišavanje ljudi pristupa vodi i struji, uključujući oblast Hersona, koju Rusija smatra svojom teritorijom? upitan je Lavrov.

"Grad Staljingrad je bio naša teritorija", odgovorio je Lavrov, misleći na današnji Volgograd, koji je bio poprište najsmrtonosnije bitke Drugog svjetskog rata. "Udarili smo na Njemce tako da su pobjegli odatle.

"Gardijan" navodi da je trenutna strategija Moskve potpuno suprotna prvobitnom planu Rusije: udar svim snagama na Kijev i druge gradove koji bi joj omogućio da osvoji zemlju i njenu ključnu infrastrukturu u roku od nekoliko nedjelja.

"Ova kampanja ne bi ciljala kritičnu infrastrukturu kao što su elektrane i željeznice, jer su one od vitalnog značaja za planove Rusije za okupaciju zemlje", navodi se u izvještaju koji je ove nedjelje objavio britanski Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI), koji otkriva detalje zvaničnih naređenja oduzetih od ruskih trupa u povlačenju.

"Uklanjanje političkog rukovodstva Ukrajine prvenstveno bi bio zadatak ruskih specijalnih službi. Druga linija napora, dodijeljena ruskim specijalnim snagama i vazdušno-jurišnim trupama, bila je zauzimanje ukrajinskih elektrana, aerodroma, vodosnabdijevanja, centralne banke i parlamenta".

Ukazivanje prve pomoći ranjenim ukrajinskim vojnicima
Ukazivanje prve pomoći ranjenim ukrajinskim vojnicimafoto: Reuters

Sada se čini da je situacija suprotna. Iako su napadi ruskih snaga na elektroenergetsku infrastrukturu osmišljeni da pokažu snagu i uslijedili su ubrzo nakon što su bile primorane da se povuku iz ključnih gradova na jugoistoku Ukrajine, oni ipak otkrivaju jasnu slabost Rusije dok ulazi u zimu, ističe "Gardijan".

Predsjednik Vladimir Putin brani udare na ukrajinsku infrastrukturu, nastojeći da ih izjednači sa navodnim ukrajinskim udarima u ruskim pograničnim oblastima i nedavnom eksplozijom na Kerčkom mostu.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru, on je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekao da su napadi "iznuđen i neizbježan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte".

Britanski list navodi da glavni ruski eksperti i propagandisti otvoreno priznaju da Rusija nema drugu strategiju: od planiranja osvajanja Ukrajine, sada su prešli na plan da se ta zemlja jednostavno onesposobi. To bi, sada poručuju javnosti, moglo spriječiti još veći poraz Rusije.

"Oni planiraju da zauzmu naš Krim", rekla je Margarita Simonjan, glavna urednica državne televizije RT, misleći na poluostrvo koje je Rusija okupirala 2014. godine.

Prema planovima koje je objavio RUSI, Rusija se nalazi na neistraženoj teritoriji: njena služba bezbjednosti FSB nikada se nije potrudila da pravi planove za nepredviđene okolnosti, "niti je predvidjela bilo kakav ishod osim sopstvenog uspjeha"

U "Gardijanovoj" analizi piše da nema naznaka da Ukrajina planira skoru operaciju oko Krima, iako su utvrđenja počela da se pojavljuju duž ruskih linija fronta, što ukazuje na nastojanje da brane položaj.

"I mi činimo jedino što možemo u ovoj situaciji. Mi ih bombardujemo. Bombardujemo ih svaki dan. Bombardujemo njihovu infrastrukturu. Bog zna da to nije ono što smo željeli. Znam da to nije ni ono što su naši lideri željeli", rekla je Simonjan.

Bez obzira da li je to slučaj ili ne, jasno je da se Rusija više ne pretvara da se rat vodi uzdržano, ocjenjuje "Gardijan". Prema planovima koje je objavio RUSI, Rusija se nalazi na neistraženoj teritoriji: njena služba bezbjednosti FSB nikada se nije potrudila da pravi planove za nepredviđene okolnosti, "niti je predvidjela bilo kakav ishod osim sopstvenog uspjeha".

"Novu strategiju koja cilja civilnu infrastrukturu teže je prodati ruskoj javnosti", piše "Gardijan". Prema navodima lista, član menadžmenta jedne državne medijske agencije rekao je da se urednici ohrabruju da se usredsrede na to kako udari utiču na ukrajinsku vojsku, a ne na njihov humanitarni uticaj.

Stambena zgrada u Harkovskoj oblasti
Stambena zgrada u Harkovskoj oblastifoto: Reuters

Međutim, poruke su pomiješane.

Visoki zvaničnici, poput bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, otvoreno su likovali zbog humanitarne katastrofe sa kojom se Ukrajina suočava, pišući da prvo Rusija mora da pobijedi, a "onda ćemo srediti svjetla".

Ipak, zagovornici rata su se takođe fokusirali na najgore scenarije, dok Rusija nastavlja da ustupa teritoriju i čini se da nema odgovor za suprotstavljanje ukrajinskom napredovanju.

Vladimir Solovjov, popularni televizijski voditelj, redovno iznosi mogućnost da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje ako osjeti da je Krim ugrožen. Drugi koriste slične argumente da pokušaju da ojačaju nacionalnu odlučnost, tvrdeći da je zemlja blizu raspada.

"Šta nas briga ako još jedno naselje Kijeva ostane bez svjetla ili nestane?" izajvila je Simonjan u emisiji sa Solovjovim. Ona je kazala da bi se ruski lideri mogli suočiti sa Haškim tribunalom ako izgube rat. Njena logika je jednostavna: sada za Rusiju nema povratka.

Bonus video: