Predložena zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve

Predsjednik Volodimir Zelenski je ocijenio da su takvi potezi neophodni kao bi se Rusija spriječila da slabi Ukrajinu iznutra

13264 pregleda 26 komentar(a)
Pripadnici SBU su pretresli crkve koje Kijev sumnjiči da primaju naređenja od Moskve, Foto: Rojters
Pripadnici SBU su pretresli crkve koje Kijev sumnjiči da primaju naređenja od Moskve, Foto: Rojters

Ukrajinska vlada će pripremiti zakon koji zabranjuje crkve povezane sa Rusijom u okviru inicijative koju predsjednik Volodimir Zelenski smatra neophodnom da bi se Moskva onemogućila da “slabi Ukrajinu iznutra”.

U potezu koji je Moskva osudila, ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu naložio je vladi da izradi nacrt zakona nakon niza pretresa parohija koje Kijev sumnjiči da primaju naređenja od Moskve dok Rusija vodi rat protiv Ukrajine, objavio je Rojters.

”Kijev indipendent” je prenio da predlog Savjeta bezbjednosti uključuje i zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Savjet bezbjednosti, koji okuplja najviše bezbjednosne, vojne i političke ličnosti, takođe je naložio istragu o sumnjivim “subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u vjerskom okruženju Ukrajine” i pozvao na sankcije protiv neimenovanih pojedinaca.

Julsko istraživanje Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju otkrilo je da se samo četiri odsto Ukrajinaca pridružilo crkvi podređenoj Moskvi

Ukrajinski mediji su citirali izvore koji su rekli da su jedan proruski bivši poslanik i jedan sveštenik već suočeni sa “ličnim” sankcijama, ali to nije potvrđeno iz nezavisnih izvora, piše Rojters.

Prilikom nedavnih pretresa sjedišta te crkve, pripadnici Bezbjednosne službe Ukrajine (SBU) navodno su pronašli ksenofobični sadržaj i brošure u kojima se negira pravo Ukrajine na nezavisnost i navodi da Rusija, Ukrajina i Bjelorusija treba da budu dio jednog političkog entiteta, prenio je “Kijev indipendent”.

List dodaje da je SBU protekle sedmice izvršila raciju u još najmanje tri zgrade Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i pronašle ruske pasoše poglavara crkve i dokumenta sa proruskim ideološkim porukama.

”Moramo da stvorimo uslove gdje nijedan akter zavisan od agresorske države (Rusije) neće imati mogućnost da manipuliše Ukrajincima i da slabi Ukrajinu iznutra”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji u četvrtak veče.

Kompleks manastira Kijevsko-Pečerska lavra u ukrajinskoj prijestonici
Kompleks manastira Kijevsko-Pečerska lavra u ukrajinskoj prijestonicifoto: Reuters

Portparol crkve, arhiepiskop Kliment, rekao je da je njegova organizacija “uvijek djelovala u okviru ukrajinskom zakona”.

”Stoga, država Ukrajina nema nikakvog pravnog osnova da vrši pritisak ili represiju nad vjernicima”, rekao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev opisao je vlasti u Kijevu kao “sataniste” i “neprijatelje Hrista i pravoslavne vjere”.

”Tako bi čitav hrišćanski svijet trebalo da se ponaša prema njima”, napisao je na Telegramu.

Pravoslavni hrišćani čine većinski dio od 43 miliona stanovnika Ukrajine. Od raspada sovjetske vladavine, postoji žestoka konkurencija između crkve povezane sa Moskvom i nezavisne ukrajinske crkve koja je proglašena ubrzo nakon nezavisnosti.

Julsko istraživanje Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju otkrilo je da se samo četiri odsto Ukrajinaca pridružilo crkvi podređenoj Moskvi.

Ovaj ogranak je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali mnogi Ukrajinci strahuju da bi on mogao biti izvor ruskog uticaja. Pravoslavna crkva u Rusiji je podržala invaziju.

Zelenski je takođe rekao da će zvaničnici ispitati da li ogranak crkve koji je ranije bio povezan sa Moskvom ima pravo da djeluje u velikom manastiru Kijevsko-Pečerska lavra.

U maju je ukrajinska crkva povezana sa Moskvom rekla da će imati “punu nezavisnost” od Ruske pravoslavne crkve, reagujući na kritike crkvenih lidera koje podržava Rusija usred totalne invazije na Ukrajinu. Ukrajinski ogranak je takođe saopštio da se “ne slaže sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o ratu u Ukrajini”.

Međutim, skeptici smatraju da je to samo trik da se umire kritičari, pošto je ukrajinski ogranak zapravo ostao dio ruske crkve i nije proglasio autokefalnost.

Bonus video: