Poljacima smeta antinjemačka politika Kačinjskog i vlade

Zatezanje odnosa sa zapadnim susjedom podržava manje od petine

2165 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Shutterstock
Kačinjski, Foto: Shutterstock

Pojačana antinjemačka retorika u izjavama poljskih zvaničnika, prije svega lidera vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog, sve više smeta Poljacima, a prema najnovijoj anketi negativno je ocjenjuje 50,5 odsto građana Poljske dok zatezanje odnosa sa zapadnim susjedom podržava manje od petine.

U anketi SW Riserč koju objavljuje u vikend izdanju poljski dnevni list Žečposolita 18,7 odsto pozitivno ocjenjuje politiku vlade premijera Mateuša Moravjeckog prema Njemačkoj, dok se 50,5 odsto anketiranih negativno izjašnjava o takvoj politici.

Jaroslav Kačinjski koji u kampanji pred izbore naredne godine obilazi poljske gradove, iz nedjelje u nedjelju pooštrava antinjemačku retoriku, a u subotu u Legnjici na jugozapadu Poljske optužio je Njemačku da pokušava u miru preko evropskog projekta čiji je motor da ostvari ono što joj nije uspjelo vojno u Drugom svjetskom ratu.

"Taj plan predviđa da se Evropska unija pretvori u evropsku državu. Danas riječi njemačkog kancelara Olafa Šolca pokazuju da motor te države treba da bude Njemačka, što bi joj omogućilo da igra ulogu u svjetskim razmjerama. Za nas je najvažnije da je to put da Poljska prođe kroz proces da se izvuče ispod sovjetske, ruske čizme, da bi pala pod njemačku čizmu", kazao je Kačinjski na mitingu u Legnjici.

Kačinjski je upozorio da se Poljacima to nikako ne isplati i da bi platili visoku cijenu i ekonomski i kulturno jer narod koji ne može sam da donosi odluke svi tretiraju kao nižerazredni.

"Poljska treba da bude u EU ali takvoj koja je zasnovana na tijesnoj saradnji suverenih država i odustajanju od ratova", rekao je Kačinjski.

Uz već uobičajenu igru na antinjemačku kartu u kampanjama pred izbore i optužbi poljske opozicije da je poslušnik Njemačke takva politika se pokazuje i u konkretnim, za Poljake loše razumljivim potezima koji nemaju podršku građana.

Posljednji primjer je to što je poljska vlada krajem novembra prvo sa zadovoljstvom prihvatila pomoć Njemačke da ojača svoju protivvazdušnu odbranu američkim antiraketnim sistemom patriot koji ima Njemačka, a zatim su poljski zvaničnici pomoć odbili i zatražili da se ta baterija patriota pošalje na zapad Ukrajine, što je Njemačka odbila.

Rusija je odmah upozorila da bi sistem patriot na teritoriji Ukrajine sa NATO vojnicima odmah postao legitiman vojni cilj.

U nastojanju da ne uvuku NATO u rat u Ukrajini ni SAD ne isporučuju taj sistem Ukrajini iako joj šalju drugu vojnu pomoć.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak prvo je predlog sa zadovoljstvom prihvatio, da bi nakon intervjua svog partijskog šefa Jaroslava Kačinjskog sjutradan predlog odbio i rekao kao Kačinjski da se patriot pošalje Ukrajini.

Kačinjski je u tom intervjuu prvo objasnio da je to samo propagandni potez Njemačke, a kada je krenula lavina kritika u poljskoj javnosti da zbog svoje antinjemačke predizborne kampanje on i vlada ugrožavaju bezbjednost Poljaka objasnio je da Njemci ne bi reagovali i obarali rusku raketu.

"Ako bi slučajno padala ukrajinska raketa, vjerovatnoća je da bi reagovali ali ako bi to bile ruske rakete dosadašnja politika Njemačke ne pruža nikakve osnove za to da će oni (Njemci) odlučiti da pucaju na rusku raketu. Rakete sa ukrajinskim vojnicima na zapadu Ukrajine bi dobro štitle Poljsku i bile bi zaista korišćene", kazao je Kačinjski.