Neće izvoziti naftu u zemlje koje poštuju ograničenje cijene

Članice OPEK-a plus neće mijenjati proizvodnu politiku dok ne vide kakve će posljedice imati na tržištu odluka zapada da ograniči cijenu ruske nafte

9105 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Novak, Foto: Rojters
Aleksandar Novak, Foto: Rojters

Rusija, drugi po veličini izvoznik nafte na svijetu, neće prodavati naftu koja je podložna zapadnom ograničenju cijena čak iako to znači da će morati da smanji proizvodnju, kazao je juče glavni čovjek Vladimira Putina za energiju.

Grupa sedam i Australija su u petak dogovorili ograničenje od 60 dolara po barelu za rusku sirovu naftu koja se prevozi morskim putem.

Potez Zapada da zabrani transportnim i osiguravajućim kompanijama da se bave morskim prevozom ruske nafte iznad ograničene cijene, je pokušaj kažnjavanja Putina zbog rata u Ukrajini, podsjeća Rojters.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak kazao je da je potez Zapada masovno uplitanje i da predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i istakao da će destabilizovati globalna energetska tržišta izazivajući nestašicu zaliha.

nafta
foto: REUTERS

”Radimo na mehanizmima zabrane upotrebe instrumnta ograničavanja cijena, nezavisno od nivoa ograničene cijene, jer bi takvo miješanje moglo dodatno destabilizovati tržišta”, kazao je Novak, koji je u ruskoj vladi zadužen za naftu, gas, atomsku energiju i ugalj.

”Prodavaćemo naftu i naftne proizvode samo onim zemljama koje će raditi sa nama prema tržišnim uslovima, čak iako budemo morali da malo smanjimo proizvodnju”, dodao je on.

Novak je rekao da bi zapadno ograničeje moglo izazvati probleme na tržištu robe i da će pogoditi i druge zemlje osim Rusije.

Rojters ističe da je nejasno kakav će neposredni uticaj zapadno ograničenje imati na tokove ruske nafte, ako ga uopšte bude bilo, budući da je ruska nafta na tržištu značajno snižena.

Uralska mješavina URL-NVE-E, URL-E je iznosila oko 61,3 dolara po barelu - nešto više od jednog dolara iznad nivoa ograničenja. Fjučersi na naftu Brent LCOc1 su u petak zaključeni na 85,57 dolara po barelu.

Prodaja nafte i gasa Evropi bila je jedan od glavnih izvora ruske devizne zarade otkako su sovjetski geolozi pronašli naftu i gas u močvarama Sibira decenijama poslije Drugog svjetskog rata.

Izvor koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije rekao je za Rojters da se sprema uredba kojom bi se ruskim kompanijama i trgovcima zabranila interakcija sa zemljama i kompanijama koje poštuju ograničenje.

Otkad je 24. februara naredio napad na Ukrajinu, Putin tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi saveznici vode ekonomski rat protiv Rusije najtežim sankcijama u modernoj istoriji, upozoravajući ih da će se suočiti sa energetskom krizom.

Putin je u septembru upozorio Zapad da bi mogao prekinuti snabdijevanje energentima ukoliko bude uvedeno ograničavanje cijena, poručivši Evropi da će se “smrznuti” kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci.

Rusija može da pristupi dovoljnom broju tankera kako bi transportovala većinu svoje nafte izvan dometa ograničenja cijena, kazali su za Rojters upućeni izvori i jedan američki zvaničnik, naglašavajući ograničenja do sada najambicioznijeg plana za uskraćivanje prihoda Moskvi kako ne bi mola da finansira rat.

Razmjera pada izvoza ruske nafte uticaće na to da li će cjene nafte rasti ili padati u 2023. godini, naveo je “Fajnenšl tajms”.

Na jučerašnjem sastanku članica kartela Opek plus, na čijem čelu su Saudijska Arabija i Rusija, odlučeno je da u ovom trenutku ne mijenjaju planove u vezi sa proizvodnjom, ali je rečeno da su proizvođači nafte spremni da se sastanu u svakom trenutku i “odmah preduzmu dodatne mjere”.

Proizvođači iz kartela OPEK+ zabrinuti su zbog mogućeg usporavanja potražnje ukoliko velike ekonomije padnu u recesiju i uporkos pritiscima pojedinih država na čelu sa SAD odbijaju da povećaju proizvodnju.

Helima Kroft, bivša analitičarka u CIA a sada u RBC Kapital markets kazala je za FT da je prosto nemoguće predvidjeti kako će se ograničavanje cijena ruske nafte odraziti na tržište.

Analitičari smatraju da je razumljivo što Opek plus ne želi da značajnije mijenja proizvodnu politiku prije nego što u narednim nedjeljama ne postane jasniji uticaj zapadnih ograničenja.

Bonus video: